Hrvati se bližajo novemu načinu cestninjenja, stal naj bi 100 milijonov evrov

Svet 08. Apr 202316:52 1 komentar
hrvaške avtoceste censtninjenje
Profimedia

Hrvaška družba za upravljanje avtocest je objavila javno naročilo za dobavitelja elektronskega cestninjenja. Uvedba novega sistema, ki bo ukinil plačevanje z gotovino, naj bi stala 100 milijonov evrov.

Družba Hrvaške avtoceste (HAC) je v četrtek objavila javno naročilo za izbor dobavitelja novega sistema cestninjenja, poroča N1 Zagreb. Ocenjena vrednost posla je 100 milijonov evrov, na prijave ponudnikov pa bo HAC čakal 60 dni.

Uvedba novega načina cestninjenja bo financirana iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost. Pred objavo javnega naročila so se upravljalci hrvaških avtocest posvetovali z zainteresiranimi podjetji.

Nov sistem naj bi uvedli pred koncem leta 2024. “Ne bo več cestninskih postaj in ne bo več prometne gneče pred njimi,” je pred nekaj meseci za N1 Zagreb dejal hrvaški minister za promet Oleg Butković.

Uporabniki bodo lahko izbirali med dvema možnostma: ENC napravo (elektronsko plačevanje cestnine) ali pa branjem registrskih tablic. Prvi sistem Hrvati že poznajo in je zelo podoben ABC sistemu, ki smo ga pred leti imeli tudi v Sloveniji.

Sistem kamer, ki bodo brale registrske tablice oziroma odčitale podatke z ENC naprave, bo moral poleg tega zagotavljati tudi podatke o barvi vozila, njegovi prostornini, profilu vozila in oceni, koliko časa vozilo potrebuje za vožnjo med posameznimi kontrolnimi točkami na avtocesti.

Sistemi naj ne bi bili postavljeni na mestih, kjer danes stojijo cestninske postaje, temveč na portalih znotraj avtocestnega omrežja, kar pomeni, da si bodo vozniki ENC napravo ali pa elektronsko vinjeto lahko uredili tudi po vstopu na avtocesto.

Kako do elektronske vinjete in koliko bo stala?

Vozniki se bodo lahko s kreditno kartico registrirali na posebnih avtomatih, ki bodo postavljeni na namenskih prometnih pasovih in bencinskih črpalkah. Registracija bo možna tudi preko aplikacije, spletne strani in na POS terminalih na bencinskih servisih.

Tam bo prav tako možno kupiti ENC napravo. Tisti, ki ENC napravo že imajo, jo bodo lahko uporabljali naprej, vendar jo bo treba vezati le na eno registrsko tablico (zdaj je ENC napravo možno uporabljati za več avtomobilov).

Različne cene med turistično sezono in izven nje

Nov sistem cestninjenja naj bi upravljavcem omogočal več različnih tarifnih modelov zaračunavanja. Cene, ki še niso določene, pa naj bi bile odvisne od tega, ali se boste po avtocesti peljali podnevi ali ponoči, na delovni dan ali med koncem tedna, med turistično sezono ali izven nje.

Cene naj bi se razlikovale tudi od regije do regije, Hrvati pa naj bi nameravali uvesti tudi posebne popuste za bolj ekološka vozila.

Kaj, če se bodo slušali vozniki izmuzniti brez plačila?

Višina globe za kršitelje še ni določena, bodo pa nadzor na avtocestah izvajali koncesionarji, ki bodo oblikovali posebne mobilne ekipe za nadzor.

Največ težav po navedbah Jutarnjega lista pričakujejo z vozniki iz Srbije, Črne gore in Bosne in Hercegovine. Če se bo voznikom nadzoru uspelo izmuzniti in Hrvaško zapustiti, bodo njihove podatke zabeležili v sistem, kršitelje pa ob ponovnem vstopu na Hrvaško ustavili in oglobili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje