Hrvati v nizkem štartu za prehod na evro, pripravljeni že prvi paketi kovancev

Svet 11. Nov 202210:46 0 komentarjev
hrvaški evrski kovanci
Euro.hr/Facebook

Hrvati so v nizkem štartu za prehod na novo valuto. Evrske kovance so začeli izdelovati poleti, do konca leta pa bodo izdelali vso za letos načrtovano količino. Te kovance bodo med drugim porabili za začetne pakete, namenjene hrvaškim državljanom in podjetjem.

V majhnih plastičnih vrečkah bo pakiranih 33 kovancev, v skupni vrednosti 13,28 evra. Paketi bodo Hrvatom na voljo s 1. decembrom, en paket pa bo stal 100 hrvaških kun. Ob vsaki transakciji bodo lahko kupili dva paketa, na voljo pa jih bo skupno 1,2 milijona.

Kaj pa bankomati? Ob uvedbi evra 1. januarja bo tudi na bankomatih mogoče dvigniti bankovce za 10 ali 20 evrov. 50 in 100 evrov pa bodo izplačali v bankovcih za 10 in 20 evrov, je sporočila Hrvaška narodna banka.

Prva dva tedna bodo na Hrvaškem uporabljali obe valuti. Plačati bo mogoče tako z evri kot s kunami, v trgovinah pa bodo kupcem vračali le evre.

Preverite tudi, kako bodo videti hrvaški evrski kovanci.

Včeraj so poslanci Evropskega parlamenta z veliko večino sprejeli poročilo o podpori polnopravnemu članstvu Hrvaške v schengenskem območju. Končno odločitev bo 8. decembra sprejel Svet EU, a vse kaže, da bodo slovenski in hrvaški policisti zapustili prostore mejnih kontrol, ko bo na silvestrovo ura odbila polnoč. Od takrat potnikom na meji ne bo več treba stati v kolonah in kazati dokumentov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!