Hud udarec za Netflix: v drugem četrtletju izgubil milijon naročnikov

Svet 20. Jul 202208:15 > 09:22 1 komentar
Netflix
PROFIMEDIA

Platforma pretočnih vsebin Netflix se spopada z velikimi pritiski, kako ohraniti število naročnikov. Če je bil med pandemijo, ko je bil velik del sveta zaprt doma in priklopljen na ekrane, veliki zmagovalec, je v drugem četrtletju letošnjega leta izgubil skoraj milijon naročnikov.

V družbi so se sicer bali še večjega upada, poroča britanski spletni portal BBC. Na vprašanje, kaj je zajezilo odliv, je izvršni direktor Reed Hastings dejal: “Če bi moral izbrati en razlog, lahko rečemo, da je bila to serija Stranger Things.” Po poročanju omenjenega portala je podjetje med aprilom in julijem letos izgubilo največ naročnikov v vsej svoji zgodovini. Največji odliv je zaznal v ZDA in Kanadi, nekoliko manjšega v Evropi.

Za Netflix, ki je korenito spremenil navade gledalcev po vsem svetu, je takšen rezultat hud udarec. Delno ga gre pripisati koncu pandemije, s čimer so se potrošniki zabavnih vsebin vrnili k starim navadam, delno pa je na to vplivala tudi rast cen življenjskih potrebščin, še piše BBC. Podjetje se poleg tega spopada s hudo konkurenco, saj podobne storitve ponujajo Apple TV, HBO Max, Amazon Prime, Disney+ in drugi. Ne glede na to je imel Netflix konec junija približno 220 milijonov naročnikov, kar je še vedno precej več od najbližjih zasledovalcev.

Zaradi slabših rezultatov v primerjavi s preteklimi leti je vrednost delnic podjetja v letošnjem letu strmoglavila za 60 odstotkov, poroča britanski portal. Kot je znano, je vodstvo zaradi tega že napovedalo množična odpuščanja, predvsem v ZDA.

Da bi obrnili negativni trend, v Netflixu preizkušajo različne možnosti. Med drugim v nekaterih državah uvajajo novo funkcijo, s katero bodo uporabnikom, ki svoj račun delijo z drugimi, to storitev zaračunavali. Po poročanju BBC načrtujejo tudi cenejšo različico, ki bo vsebovala oglase, s čimer želijo zadržati naročnike, ki jim postaja naročnina previsok strošek, kot tudi privabiti nove. Novo različico naj bi lansirali na začetku leta 2023.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje