V hudi nesreči avtobusa umrlo 10 oseb, premier Plenković obljubil pomoč

Svet 25. Jul 202109:31 > 22:34
Slavonski Brod
Ivica Galović/PIXSELL/BOBO

V hudi prometni nesreči avtobusa na Hrvaškem v bližini mesta Slavonski Brod je umrlo deset ljudi, 44 oseb pa so sprejeli v bolnišnici. Bolnišnico v Slavonskem Brodu je obiskal hrvaški premier Andrej Plenković, ki je obljubil vso potrebno pomoč. Prispel je tudi kosovski premier Albin Kurti. Napovedal je dan žalovanja.

Na Hrvaškem se je v bližini Slavonskega Broda na avtocesti A3 v jutranjih urah (približno ob 6.20) zgodila huda prometna nesreča avtobusa s kosovsko registracijo, ki je bil na poti iz Frankfurta v Prištino. Nesreča je bila usodna za devet potnikov in enega voznika. 44 potnikov so sprejeli v bolnišnico, 15 se jih je v nesreči poškodovalo huje.

Pomočnik ministra za notranje zadeve in vodja hrvaške civilne zaščite Damir Trut je povedal, da je bilo na avtobusu 67 potnikov in dva voznika. Po trenutno dostopnih podatkih potniki prihajajo iz Kosova.

Voznika, ki je vozil v času prometne nesreče, je pridržala policija. Preiskava o tem, kaj se je zgodilo, še poteka, po trenutnih informacijah pa je voznik po nesreči povedal, da je zaspal. Ovadili ga bodo zaradi suma storitve kaznivega dejanja, in sicer povzročitve prometne nesreče.

Slavonski Brod Slavonski Brod
Ivica Galović/PIXSELL/BOBO
Prometna nesreča v Slavonskem Brodu Prometna nesreča v Slavonskem Brodu
SBOnline/Luka Safundžić
Prometna nesreča avtobusa Prometna nesreča avtobusa
SBOnline/Luka Safundžić

Hrvaški premier obljubil pomoč

Premier Andrej Plenković je ob obisku bolnišnice v Slavonskem Brodu napovedal, da bodo pristojne službe zagotovile vso pomoč po hudi prometni nesreči, vključno z organizacijo povratka domov. Tako hude nesreče, je povedal, že več let niso imeli. Po njegovih besedah se poškodovani zdravijo v bolnišnici v Slavonskem Brodu, eden pa v Zagrebu.

V Slavonski Brod je prispel tudi kosovski premier Albin Kurti, ki je povedal, da so poškodovani, ki se zdravijo v bolnišnici, v dobrih rokah. “To je težek dan za naš narod,” je še dejal. Kurti in Plenković nista obiskala le oseb na zdravljenju, temveč tudi nepoškodovane.

Po poročanju Hine je Kurti ob obisku izrazil sožalje družinam in znancem žrtev, poškodovanim pa je zaželel hitro okrevanje. Za pomoč se je zahvalil hrvaškemu premierju in zdravstvenemu osebju bolnišnice v Slavonskem Brodu. Napovedal je še, da bo v ponedeljek na Kosovu dan žalovanja.

Za nepoškodovane potnike je poskrbelo osebje štaba civilne zaščite Brodsko-posavske županije.

Minister za zdravje Vili Beroš je potrdil, da so bili v nesreči udeleženi tudi otroci. Na avtobusu je bilo 15 mladoletnih oseb, eno dekle je bilo huje poškodovano. Plenkovića so na obisk v Slavonski Brod pospremili podpredsednik hrvaške vlade in notranji minister Davor Božinović, zunanji minister Gordan Grlić Radman, minister za zdravje Beroš in obrambni minister Mario Banožić.

Na kraj prometne nesreče so reševalna vozila prišla v petih minutah, vključenih pa je bilo osem timov nujne pomoči.

Izrazi sožalja političnega vrha

Načelnik prometne policije v Slavonskem Brodu Franjo Galić je za 24sata.hr dejal, da je to najhujša nesreča, ki jo je videl v svojem življenju.

Hrvaški premier Andrej Plenković je izrazil sožalje družinam žrtev in Kosovu in dodal, da verjamejo, da bodo poškodovani potniki okrevali. Sožalje družinam je izrekel tudi hrvaški predsednik Zoran Milanović.

*Nekatere fotografije je odstopil Luka Safundžić s portala SBOnline