Hudi požari v Grčiji: prebivalce evakuirajo z otoka

Svet 09. Avg 202110:21 > 11. Avg 2021 10:29 0 komentarjev

Grčijo že dva tedna ogrožajo obsežni požari in visoke temperature. Na otoku Evbeja so oblasti pred ognjenimi zublji evakuirale dva tisoč ljudi. Satelitski posnetki kažejo uničujoče posledice požarov, ki so prizadeli Grčijo.

Najhuje je trenutno na drugem največjem grškem otoku Evbeja. Satelitski posnetki sicer kažejo, da je požar na severu ponoči le malo napredoval. Večinoma zato, ker mu je zmanjkalo novega goriva, saj je gozd praktično že povsem zgorel. Opustošenje je zelo veliko, več medijev je navedlo, da je zgorelo najmanj 50.000 hektarov.

Domove na otoku je moralo domove zapustiti več kot dva tisoč ljudi. Lokalne oblasti so po poročanju BBC opozorile, da na otoku niso prejeli dovolj pomoči, deli otoka pa so popolnoma uničeni.

Zgorelo je več tisoč hektarjev zemlje, ogenj pa je zajel tudi več hiš in poslovnih objektov. Mediji so objavili fotografije in videoposnetke evakuacije ljudi z otoka. Starejšim prebivalcem so pri evakuaciji na trajekte pomagali tudi reševalci.

“Prepozno je, območje je uničeno,” je po poročanju BBC povedal Giannis Kontzias, župan mesta Istiaia, ki leži na severu otoka. Na oblasti je naslovil prošnjo za pomoč letal in helikopterjev za gašenje.

Grški premier z opravičilom za pomanjkljivosti pri boju s požari

Grški premier Kiriakos Micotakis se je v televizijskem nastopu državljanom opravičil za vse šibke točke, ki jih je morebiti razkril boj proti uničujočim požarom, s katerimi se v zadnjem času bojuje Grčija. Na pomoč pri obnovi požganih hiš, industrijskih poslopij ter na drugih področjih namerava država priskočiti s 500 milijoni evri.

Do pomoči naj bi državljani dostopali brez birokratskih ovir, in sicer prek spletne platforme, je napovedal. Že davi so severno od Aten začeli ocenjevanje škode, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Grška vlada namerava v luči uničujočih požarov v obsežni meri reorganizirati civilno zaščito. “V prihodnje bo v središču preprečevanje, ne odzivanje,” je dejal. Načrt obnove, tudi za pogozdovanje, bo nadziral neposredno on sam.

Kot je še pojasnil, je v zadnjih dneh po vsej državi skupaj izbruhnilo 586 gozdnih požarov. Podnebja ne želi izkoristiti kot izgovor zanje, je dejal, a je vendarle prepričan, da je odigralo pomembno vlogo. “Očitno je, da podnebna kriza trka na vrata planeta,” je dejal.

Satelitski posnetki razkrivajo razsežnosti požara

Razsežnosti požara na Evbeji so vidne tudi na satelitskih posnetkih. Evropski program Copernicus je objavil fotografijo, ki kaže, da so požari uničili že večji del severnega dela otoka.

požar na Eviji
Evropska unija, Copernicus Sentinel-2 imagery

Zaradi slabe vidljivosti brez pomoči letal

Gašenje z letali je na teh območjih zaradi slabe vidljivosti močno ovirano, zato se gasilci s požari večinoma borijo na tleh. Grška civilna iniciativa upa, da se bodo razmere kmalu izboljšale in bodo lahko gasilcem na pomoč priskočila tudi letala.

požar na Eviji požar na Eviji
Alexandros Avramidis/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Alexandros Avramidis/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Alexandros Avramidis/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Alexandros Avramidis/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Alexandros Avramidis/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Nikolas Economou/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Nikolas Economou/REUTERS
požar na Eviji požar na Eviji
Nikolas Economou/REUTERS

V Grčiji se v zadnjih dveh tednih soočajo z najhujšim vročinskim valom v zadnjih 30 letih, temperature so se ponekod povzpele do 45 stopinj Celzija. Znanstveniki opozarjajo, da so vročinski valovi posledica podnebnih sprememb, takšno vreme pa je idealno za razvoj velikih požarov.

Gasilcem je ponoči uspelo obraniti nekaj vasi na otoku Evbeja. A ogenj ogroža še vedno več krajev, nekaj jih je popolnoma obkoljenih z ognjenimi zublji.

Posnetki iz zraka kažejo popolno uničenje

Posnetki iz zraka, ki so nastali na Evbeji in območjih severno od Aten, kažejo uničujoče posledice požarov, ki divjajo v Grčiji. Zgorelo je več tisoč hektarjev gozdov, ogenj pa je zajel tudi številne hiše in druga poslopja.

V požarih v Grčiji sta do zdaj življenje izgubili dve osebi, tudi prostovoljni gasilec. Evropska unija oziroma številne evropske države so Grčiji na pomoč priskočile z osebjem in tehnično opremo.

Na severu Aten se gasilci trenutno bojujejo le še z gašenjem manjših požarov. Na polotoku Peloponez pa jim je uspelo pod nadzor spraviti večji požar, a bi se lahko razširil ob vnovični okrepitvi vetra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!