Hudo neurje v Dalmaciji: več zračnih tromb in sodra na Hvaru

Svet 07. Dec 202214:59 1 komentar
Trumba Twitter
Tea Blažević/N1 Zagreb

Hrvaško obalo je zjutraj zajelo močno neurje. Na Hvaru je padala sodra in prekrila mesto Jelsa, nad morjem pa je bilo vidnih tudi več zračnih tromb.

Zjutraj se je nad Dalmacijo razbesnelo močno neurje. Na otoku Hvar je zjutraj močno deževalo, nato pa je začela padati še sodra, ki je prekrila tla po mestu. Pogled na ulice je spominjal na snežno odejo, na ravninskih delih ulic pa se je nabrala 20 centimetrov debela odeja sodre. Ta je bila sicer drobna, tako da ni pustila materialne škode na objektih in vozilih.

Večjo težavo je povzročala voda, ki je zalila več pritličnih prostorov na Hvaru. Gasilci so imeli največ dela s črpanjem vode iz cerkve Sv. Ivana v središču Jelse.

Močno nevihto je spremljalo tudi močno grmenje. Hrvaška meteorološka služba ob tem v Dalmaciji opozarja na možnost močnejših neviht s točo in trombami.

Pred zalivom Komiža na otoku Vis se je pojavila velika tromba, zjutraj pa so jih videli tudi pred Dubrovnikom, je poročala glavna vremenoslovka zagrebške N1 Tea Blažević.

Deset intervencij so imeli tudi gasilci v Dubrovniku, kjer je padla ogromna količina sodre in je prav tako pobelila ceste in ulice. Poplavilo je tudi dom za starejše občane.

Tromba, ki ji prebivalci obmorskih mest pravijo tudi pijavica, je zračni vrtinec, ki običajno nastane nad morjem. Za nastanek vodne trombe morajo biti ustrezne vremenske razmere, predvsem toplo morje. Pravzaprav je vodna tromba majhen tornado – vrtinec, zaradi česar se ustvari tlačna razlika. Ko tlak v tem vrtincu zelo pade, začne vrtinec srkati vodo iz morja in jo dvigati proti oblaku. Pri tem voda hlapi tako, da je v spodnjem delu vodna tromba predvsem iz vodnih kapljic oz. tekoče vode.

Jelsa
Visit Jelsa/Facebook

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje