Hutijevci napadli dansko ladjo, Američani sestrelili dve protiladijski raketi

Svet 31. Dec 202316:43 0 komentarjev
rušilec, ameriška vojna mornarica, Rdeče morje, Sueški prekop
Slika je simbolična ((Foto: REUTERS)

Ameriški rušilec je v Rdečem morju sestrelil dve iz Jemna izstreljeni protiladijski balistični raketi, ko se je odzval na klic na pomoč danske tovorne ladje.

Kot je sporočila ameriška vojska, sta raketi prileteli z območja pod nadzorom hutijevskih upornikov.

To je že 23. napad hutijevcev na mednarodni pomorski promet od 19. novembra. Kot je glede posredovanja sporočila ameriška vojska, sta se na prošnjo za pomoč kontejnerske ladje pod dansko zastavo, ki naj bi jo zadela raketa, odzvala dva njihova rušilca. Eden od njiju je sestrelil dve raketi. Kasneje so dodali, da so potopili tudi tri plovila Hutijevcev, s katerih naj bi izstreljevali rakete.

Hutijevci že dlje časa napadajo plovila na pomembni poti pomorskega prometa v Rdečem morju, pri čemer navajajo, da gre za podporo Palestincem v Gazi, kjer Izrael vodi silovito ofenzivo proti skrajnemu gibanju Hamas.

Napadi predstavljajo vse večjo grožnjo za tranzitno pot, po kateri potuje do 12 odstotkov globalne trgovine, zaradi česar so ZDA ta mesec za zagotavljanje varnosti plovbe vzpostavile posebno pomorsko skupino, v kateri sodeluje več držav.

Oborožene skupine, ki nasprotujejo Izraelu, v odziv na njegovo posredovanje v Gazi izvajajo napade tudi drugod v regiji. Njihove tarče so denimo ameriške sile v Iraku in Siriji, kjer naj bi po trditvah Washingtona za napadi stale skupine, ki jih podpira Iran.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!