Na vzhodu Ukrajine srditi boji za mesto Vugledar

Svet 27. Jan 202309:09 > 16:13 11 komentarjev

Z vzhoda Ukrajine poročajo o intenzivnem bojevanju za mesto Vugledar. Proruske separatistične sile trdijo, da bodo mesto kmalu osvojile, vendar takšne navedbe v ukrajinskih vojaških vrstah zanikajo. Blizu jedrske elektrarne v Zaporožju pa so v četrtek odjeknile močne eksplozije, je sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo.

Ukrajina je sporočila, da Rusija krepi pritisk v boju za mesto Vugledar v regiji Doneck na vzhodu Ukrajine. Proruski separatisti sicer trdijo, da bodo kmalu zavzeli mesto, v katerem je pred rusko invazijo živelo približno 15.000 ljudi, Kijev pa opozarja, da ruske in proruske sile pretiravajo s svojimi vojaškimi dosežki.

“Čakamo na dobre novice iz Vugledarja. Obkolitev in poznejša osvoboditev tega mesta bosta rešili številne težave,” je dejal vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin in napovedal, da bo zavzetje mesta nov, zelo pomemben uspeh ruskih sil. Ruska tiskovna agencija Ria Novosti je sicer ob sklicevanju na izjave Pušilinovega svetovalca poročala, da so ruske sile že vstopile v Vugledar.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Sergej Čerevat pa je danes poudaril, da Rusija pretirava s svojimi dosežki. Pojasnil je, da ruske sile že več mesecev poskušajo zavzeti mesto in dodal, da tam trenutno potekajo srditi spopadi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je zavzetje ukrajinske regije Doneck že ob začetku invazije postavila za svojo prednostno nalogo. V začetku tedna je Kijev opozoril, da so ruske sile okrepile pritisk v okolici Bahmuta in Vugledarja, ki sta drug od drugega oddaljena približno 150 kilometrov.

IAEA: V bližini Zaporožja več močnih eksplozij

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v četrtek sporočila, da so blizu jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je pod nadzorom Rusije, odjeknile močne eksplozije. “Včeraj okoli 10. ure po lokalnem času je bilo slišati osem močnih detonacij, zaradi katerih so vibrirala okna pisarn v elektrarni, danes pa jih je bilo slišati še več,” je v sporočilu poudaril generalni direktor agencije Rafael Grossi, ki je minuli teden obiskal Ukrajino.

inšpektorji IAEA, Zaporožje, jedrska elektrarna
Alexander Ermochenko/REUTERS

Prvi mož IAEA je vnovič pozval k vzpostavitvi varnega območja okoli nuklearke, saj po njegovih besedah stalna ekipa IAEA v jedrski elektrarni nenehno poroča o eksplozijah v njeni bližini.

“Že več mesecev pozivam k vzpostavitvi območja jedrske varnosti in zaščite v jedrski elektrarni Zaporožje. Hvaležen sem za močno podporo, ki sem jo prejel od številnih svetovnih voditeljev (…), vendar je potrebno še več. Ne smemo se ustaviti,” je Grossi ta teden povedal v Evropskem parlamentu, piše na spletni strani IAEA.

V Moskvi so trditve generalnega direktorja IAEA zavrnili kot neutemeljene. “V tem času je potekal artilerijski spopad, vendar je bil daleč stran. Na ozemlju jedrske elektrarne ali v njeni bližini ni bilo nobenih eksplozij,” je izpostavil vodja ruskega jedrskega operaterja Rosenergoatom Renat Karčaa in poročilo IAEA označil za provokacijo.

Jedrska elektrarna v Zaporožju, največja v Evropi, je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo. Ruske sile medtem v zadnjih mesecih redno obstreljujejo ukrajinsko energetsko infrastrukturo po vsej državi.

Latvijski veleposlanik mora v dveh tednih zapustiti Rusijo

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da mora latvijski veleposlanik Maris Riekstinš v roku dveh tednov zapustiti državo, in ob tem latvijske oblasti obtožilo rusofobije. Za umik svojega veleposlanika se je sicer že v ponedeljek odločila Latvija, potem ko je v solidarnosti z Estonijo izgnala ruskega veleposlanika v Rigi.

Rusija izgnala estonskega veleposlanika, Estonija bo v odgovor storila enako

Morawiecki ob dnevu holokavsta obtožil Putina, da gradi nova taborišča

Ruski predsednik Vladimir Putin med vojno v Ukrajini gradi nova taborišča, je ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta izjavil poljski premier Mateusz Morawiecki. Pri tem je poudaril, da lahko ponavljanje zgodovine preprečita solidarnost in dosledna pomoč Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
“Ob obletnici osvoboditve nemškega taborišča Auschwitz-Birkenau se spomnimo, da Putin na vzhodu gradi nova taborišča,” je Morawiecki zapisal na Facebooku, a pri tem ni navedel podrobnosti.

EU pripravlja vzpostavitev mednarodnega tožilstva za zločine v Ukrajini

Evropska unija pripravlja vzpostavitev urada mednarodnega tožilstva za vojne zločine v Ukrajini. To bo prvi korak za zagotavljanje odgovornosti za mednarodne zločine v Ukrajini, je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders in dodal še, da bo mednarodno tožilstvo bo koordiniralo zbrane dokaze, predvsem za kaznivo dejanje agresije.

Medtem pa se nadaljuje tudi razprava o vzpostavitvi posebnega mednarodnega sodišča ali pa hibridnega sodišča, pri katerem bi šlo za sodišče v Ukrajini z mednarodnih zastopstvom, je pojasnil komisar. Povedal je še, da je bilo doslej dokumentiranih skoraj 65.000 primerov, pri katerih bi lahko šlo za mednarodne zločine.

Državni sekretar na slovenskem pravosodnem ministrstvu Igor Šoltes je v razpravi o pregonu vojnih zločinov v Ukrajini poudaril pomen pogajanj za oblikovanje nove Konvencije o mednarodnem sodelovanju pri preiskavah in pregonu genocida, hudodelstev zoper človečnost, vojnih hudodelstev in drugih mednarodnih hudodelstev. Diplomatska konferenca za sprejem konvencije bo v drugi polovici maja 2023 v Ljubljani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje