Imel je hude glavobole: slikanje je pokazalo, da je za vse kriv en obrok

Svet 13. Mar 202409:30 0 komentarjev
Starejši moški se drži za zatilje
Fotografija je simbolična (foto: PROFIMEDIA)

52-letnika so več kot štiri mesece mučile hude migrene, nato pa so zdravniki končno ugotovili razlog.

52-letnik s Floride je imel ves čas migrene, zaradi katerih je izjemno trpel kar štiri mesece. Kljub rednemu jemanju protibolečinskih tablet se simptomi niso umirili, zato se je odločil poiskati zdravniško pomoč, piše revija People.

V možganih bolnika so diagnosticirali nevrocisticerkozo, parazitsko okužbo. Parazitsko bolezen pri ljudeh povzročajo ličinke svinjske trakulje Taenia solium. Gre za najpogostejšo parazitsko okužbo osrednjega živčevja. Simptomi, kot so epileptični napadi, močan glavobol in omotica, so posledica prisotnosti ličink zajedavca v možganih.

Med preiskavami so odkrili več cist na obeh hemisferah možganov, skupaj z oteklino, ki so jo povezali s prisotnostjo svinjske trakulje. Ta je izlegla jajčeca v njegove možgane, dražila tkivo pod lobanjo bolnika in povzročila neprijetne simptome.

V poročilu je navedeno, da je moški “priznal, da je večino življenja užival premalo pečeno svinjino”. Zdravniki so to povezali z virom okužbe, saj je premalo pečena svinjina parazitom omogočila, da vstopijo v njegovo telo prek hrane in nato prek krvnega obtoka dosežejo možgane.

Oseba zaužije premalo kuhano in okuženo svinjino, in tako dobi neželeno gostjo – trakuljo, ki se naseli v njenem črevesju. Jajčeca trakulje se prenašajo z blatom. Če si po obisku stranišča ne umijemo rok skrbno, obstaja nevarnost, da z rokami prenesemo jajčeca na hrano ali površine. In če nekdo poje hrano, ki je okužena s temi jajčeci, lahko ta oseba postane gostitelj trakulje. Ko se jajčeca znajdejo v telesu, se izležejo in postanejo ličinke, ki se odpravijo proti možganom. Te ličinke lahko povzročijo bolezen nevrocisticerkozo.

V poročilu je še zapisano, da so moškega zdravili z zdravili proti parazitom in protivnetnimi zdravili in da so okužbo povzročile prehranjevalne navade.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!