Incident v Sarajevu: protestnik želel napasti predsednika vlade kantona

Svet 14. Dec 202214:20 0 komentarjev
protest v Sarajevu
N1 Sarajevo

V prestolnici BiH je pred poslopjem vlade kantona Sarajevo potekal množičen protest zaposlenih v javnem sektorju kantona. Na protestu se je zgodil incident, ko je eden od protestnikov hotel fizično napasti predsednika vlade kantona Edina Forta.

Policija je pravočasno posredovala, tako da do napada ni prišlo. Edin Forto, ki je na poziv udeležencev protesta želel nagovoriti navzoče, pa je takoj zapustil protest, poroča sarajevski portal klix.ba.

Protest je organiziralo osem sindikatov zaposlenih v javnem sektorju kantona Sarajevo. V imenu sindikatov je govoril Saudin Sivro, ki je povedal, da zahtevajo višje plače, izplačilo enkratne denarne pomoči do konca leta ter spoštovanje koordinacije sindikatov kot socialnega partnerja. Izpostavil je tudi veliko nezadovoljstvo zaposlenih. Poudaril je, da ne potrebujejo sestanka, ki jim ga je že prej ponudil Forto, temveč denar.

Iz kantonalne vlade so sporočili, da sredstev za izplačilo enkratne pomoči nimajo in sindikate pozvali k pogajanjem o višini plače za leto 2023. Izpostavili so tudi, da vodijo reden dialog s sindikati javnega sektorja.

Spomnili so na povišanja plač v letošnjem letu za pet odstotkov, nato pa še v okviru različnih kolektivnih pogodb za med sedem do 12 odstotkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!