Indija bo še letos izdala digitalni rupi

Svet 02. Feb 202220:38 0 komentarjev
rupi
PROFIMEDIA

Indijska centralna banka bo uvedla uradno digitalno valuto. Digitalni rupi naj bi spodbudil indijsko digitalno gospodarstvo ter pocenil in olajšal valutni sistem, poroča BBC.

Uvedba digitalne valute je za Indijo velik korak k izpolnjevanju načrtov o demonetizaciji države. Sicer pa Indija ni prva država, ki načrtuje uvedbo uradne digitalne valute, kitajski digitalni juan je že v testni fazi.

Trgovci s kriptovalutami digitalni rupi pozdravljajo, saj daje “legitimnost virtualnim digitalnim prihodkom,” je za BBC povedal Sumit Gupta, eden od ustanoviteljev kripto izmenjevalnice CoinDCX.

Visoko obdavčili tudi trgovanje s kriptovalutami

Indijska finančna ministrica Nirmala Sitharaman je napovedala tudi 30-odstotno obdavčitev na digitalne prihodke, na primer od trgovanja s kriptovalutami in digitalnimi žetoni, še piše BBC. Pri 30 odstotkih bo to najvišja obdavčitev v Indiji. Sitharaman pravi, da je zaradi velikega obsega in pogostosti digitalnih transakcij nujno določiti zanje primeren davčni režim.

Gupta pa je mnenja, da je 30-odstotna obdavčitev na digitalne prihodke previsoka, saj da “je primerljiva z davkom na špekulativne dejavnosti, kot so loterija in igre na srečo”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!