Indijska mornarica rešila posadko, ki naj bi jo v Arabskem morju napadli pirati

Svet 05. Jan 202418:47 1 komentar
tovorna ladja
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

V četrtek naj bi pred somalijsko obalo v Arabskem morju pirati napadli tovorno ladjo. Po uspešnem reševanju indijske mornarice je sedaj vsa posadka na varnem, je sporočila indijska vojska. Sicer pa še ni jasno, ali so napadalci kadarkoli prevzeli nadzor nad ladjo.

Indijska mornarica je sporočila, da je vseh 21 članov posadke tovorne ladje MV Lila Norfolk, vključno s 15 Indijci, na varnem. “Poskus ugrabitve so pirati verjetno prekinili zaradi opozorila patruljnega letala indijske mornarice in nadzora indijske vojaške ladje,” je pojasnila v izjavi na omrežju X.

Dodala je, da si posadka rušilca prizadeva obnoviti oskrbo z energijo na ladji in njen pogon, da bo ta lahko nadaljevala pot do pristanišča. Ob tem ni navedla natančne lokacije plovila, kot tudi ne, ali so napadalci kadarkoli prevzeli nadzor nad ladjo.

O napadu oziroma poskusu ugrabitve je v četrtek zvečer poročala britanska agencija za pomorsko trgovino (UKMTO). Sporočila je, da se je na tovorno ladjo, ki pluje pod liberijsko zastavo, pred somalijsko obalo vkrcalo pet ali šest oboroženih oseb. Indijska mornarica je ladji danes na pomoč poslala rušilec INS Chennai in patruljno letalo.

UKMTO je sicer danes zatrdila, da na krovu ladje za prevoz razsutega tovora niso odkrili nepooblaščenih oseb in da so vsi člani posadke na varnem. Posadka naj bi se med napadom skrila v t. i. citadelo plovila, utrjen del ladje, ki je predviden za tovrstne situacije, navaja britanski BBC.

Piratski napadi pred somalijsko obalo so bili sicer pred dobrim desetletjem velika težava za mednarodni pomorski promet. Države z vsega sveta so zato na območje poslale vojaške ladje, ki so tam skrbele za varnost. Nedavni napadi bi lahko bili posledica premika teh ladij iz Indijskega ocena in Arabskega morja v Rdeče morje, kjer v zadnjih tednih trgovske ladje v znak solidarnosti s Palestinci v Gazi pogosto napadajo jemenski uporniki hutijevci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje