Indijska policija ob zori vdrla v domove številnih novinarjev

Svet 03. Okt 202312:02 0 komentarjev
Indijska policija
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Indijska policija je preiskala domove najmanj osmih novinarjev in aktivistov. Racije in preiskave naj bi bile povezane z novičarskim spletnim portalom NewsClick, ki ga indijske oblasti obtožujejo prejemanja nedovoljenega financiranja iz tujine.

Ameriški časnik New York Times je avgusta poročal, da NewsClick financira ameriški milijonar Neville Roy Singham, pod njegovim lastništvom pa naj bi portal “v svoje poročanje večkrat dodajal stališča kitajske vlade”. Singham je sicer odločno zavrnil obtožbe o širjenju kitajske propagande, kar so mu v preteklosti očitale tudi indijske oblasti.

Novinarka NewsClicka Aritry Das je danes povedala, da je ob zori policija vdrla v njen dom, jo spraševala o njenem poročanju ter ji zasegla prenosni računalnik, mobilni telefon in trde diske. Dodala je, da je bila racija povezana s postopkom proti NewsClicku na podlagi spornega zakona o preprečevanju nezakonitih dejavnosti.

Policija se ni takoj odzvala na vprašanja o racijah, ki so jih njeni pripadniki izvajali v prestolnici New Delhi in v Mumbaju. “Racij nam ni treba upravičevati. Če je kdo storil kaj spornega, lahko pristojne preiskovalne agencije svobodno opravijo preiskavo,” je za televizijo NDTV dejal indijski minister za informacije in medije Anurag Thakur.

Indija se sicer vse pogosteje sooča z obtožbami o nazadovanju svobode medijev. Organizacija Novinarji brez meja je že večkrat opozorila na “krizo svobodnega tiska” v državi, novinarji, ki so kritični do vlade, pa se pritožujejo zaradi vse pogostejšega nadlegovanja – tudi na družbenih omrežjih, kjer je vladajoča stranka premierja Narendre Modija močno prisotna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!