Indijski astronomi potrdil prisotnost žvepla na Luni

Svet 30. Avg 202312:50 4 komentarji
Luna z Zemljo v ozadju
PROFIMEDIA

Prejšnji teden je Indija postala prva država, ki je v bližino slabo raziskanega južnega pola Lune pristala s svojim vozilom, s katerim bodo izvajali raziskave sestave materialov. Danes so tam med drugimi že potrdili prisotnost žvepla. S vse pomembnejšimi odkritji Indija postaja vse bolj viden akter na rivalskem polju raziskovanja vesolja.

Indijski rover je potrdil prisotnost žvepla na južnem polu Lune, so danes sporočili iz indijske vesoljske agencije Isro. Gre za prve meritve sestave materiala Luninega površja v bližini južnega pola, ki so jih opravili na kraju samem, so dodali.

Indijski rover je opremljen z inštrumentom za lasersko spektroskopijo, ki omogoča raziskovanje sestave materialov na kraju samem. “Te meritve nedvoumno potrjujejo prisotnost žvepla na območju, kar z instrumenti na krovu orbiterjev ni bilo mogoče,” so sporočili iz agencije.

V okviru analize so potrdili še prisotnost aluminija, kalcija, železa, kroma, titana, mangana, silicija in kisika.

Indija je prejšnji teden postala prva država, ki je v bližini malo raziskanega južnega pola Lune pristala s svojim vozilom, in četrta država katere plovilo je pristalo na Luni.

Indijski lunarni rover na šestih kolesih, ki ga poganja sončna energija, bo v dveh tednih svojega delovanja raziskoval še razmeroma nepoznan del Lune ter na Zemljo pošiljal fotografije in znanstvene podatke. Rover z imenom Pragyan, kar v sanskrtu pomeni modrost, je pristajalni modul zapustil nekaj ur po uspešnem pristanku sonde Chandrayaan-3, ki pomeni enega največjih znanstvenih uspehov v zgodovini Indije.

Indija se tako postopoma približuje dosežkom ZDA, Rusije in Kitajske, ki so se že uveljavile na področju raziskovanja vesolja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje