Informacija potrjena: Ši Džinping prihodnji teden v Rusijo

Svet 17. Mar 202310:34 0 komentarjev
Vladimir Putin in Ši Džinping
Vladimir Putin in Ši Džinping v začetku februarja lani v Pekingu (PROFIMEDIA)

Informacija, da bo kitajski predsednik Ši Džinping prihodnji teden odpotoval v Moskvo, je potrjena. Ši bo v Rusiji med 20. in 22. marcem, njegova pot pa prihaja približno mesec dni za tem, ko je Kitajska predlagala načrt za "politično rešitev ukrajinske krize".

Kitajski predsednik Ši Džinping bo prihodnji teden obiskal Moskvo, je danes sporočilo kitajsko zunanje ministrstvo. Obisk so potrdili tudi v Kremlju in navedli, da se bo kitajski voditelj z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pogovarjal o strateškem sodelovanju in poglobitvi partnerstva med Rusijo in Kitajsko, poročajo tuje tiskovne agencije. Na srečanju bodo predvidoma “podpisani pomembni dvostranski dokumenti”.

“Na povabilo predsednika Rusije Vladimirja Putina bo predsednik Ši Džinping od 20. do 22. marca na državnem obisku v Rusiji,” je sporočilo kitajsko ministrstvo. Ši je Rusijo nazadnje obiskal leta 2019. Voditelja sta se sicer srečala na lanskoletni otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Pekingu in na septembrskem regionalnem varnostnem srečanju v Uzbekistanu, a bo Ši Rusijo prvič obiskal po začetku ruske agresije nad Ukrajino februarja lani.

Kitajska velja za zaveznico Rusije in invazije ni obsodila. Je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini. V njem je kitajska vlada v 12 točkah sprti strani med drugim pozvala, naj čim prej začneta neposredne mirovne pogovore, in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v odzivu dejal, da mora Ukrajina sodelovati tudi s Kitajsko in da se zdi, da ta v načrtu spoštuje zahteve Kijeva po ozemeljski celovitosti.

Zunanje ministrstvo v Pekingu sicer še ni potrdilo, ali namerava Ši opraviti tudi telefonski pogovor z Zelenskim, ki naj bi bil predviden. Kitajska, kjer sta se pred tednom dni dogovor o obnovitvi diplomatskih odnosov dogovorila “večna” tekmeca Iran in Savdska Arabija, se, kot špekulirajo nekateri tuji mediji, želi uveljaviti kot mediatorka med Kijevom in Moskvo.

Kitajsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da bo brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva konec meseca obiskal Kitajsko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!