Kitajska cilja rasti ne bo dosegla zlahka, Ši na obisk k Putinu

Svet 13. Mar 202310:21 0 komentarjev
Ši Džinping
Noel Celis/REUTERS

Novi kitajski premier Li Čjang je sporočil, da izpolniti cilj petodstotne gospodarske rasti ne bo preprosta naloga. Ob zaključku teden dni trajajočega zasedanja kongresa je bil v luči napetih odnosov kritičen tudi do ZDA, a je obenem pozval k sodelovanju med državama.

Kitajski ljudski kongres je danes potrdil cilj gospodarske rasti pri približno petih odstotkih, a je novi kitajski premier Li Čjang posvaril, da tega ne bo enostavno doseči. Cilj je sicer eden najnižjih v več desetletjih; lani si je Kitajska želela doseči 5,5-odstotno rast, a je na koncu v luči posledic strogih protikoronskih ukrepov in krize na trgu nepremičnin zabeležila triodstotno.

Li, eden najtesnejših zaveznikov predsednika Ši Džinpinga, ki je bil minuli konec tedna potrjen za premierja, je danes opozoril na težave pri doseganju cilja tudi letos. “Bojim se, da doseči cilj rasti pet odstotkov ne bo lahka naloga in bo treba podvojiti naša prizadevanja,” je na novinarski konferenci ob zaključku zasedanja ljudskega kongresa dejal Li.

“Stabilizacija gospodarske rasti je zahtevna naloga ne le za Kitajsko, temveč za vse države na svetu,” je, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, še dejal Li.

Kitajski predsednik Ši Džinping namerava prihodnji teden odpotovati v Rusijo, kjer naj bi se sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča tiskovna agencija Reuters. Ši bo tako Rusijo obiskal prej, kot je bilo to pričakovano.

Kitajska v povečanje dolga. Pa odnos z ZDA?

Da bi spodbudila gospodarstvo, namerava Kitajska letos v primerjavi z lanskim letom še nekoliko povečati dolg. Med drugim proračun, ki ga je danes potrdilo nekaj manj kot 3.000 delegatov, v luči geopolitičnih napetosti predvideva 7,2 odstotka več denarja za vojsko.

Li je danes izpostavil tudi ZDA, s katerimi je Peking trenutno tako glede trgovine, tehnologije kot varnosti v najslabših odnosih v več desetletjih.

“Obkolitev in zatiranje nista v korist nikogar,” je dejal. “Kitajska in ZDA bi morale in morajo sodelovati. Ko Kitajska in ZDA delujejo skupaj, lahko veliko dosežemo,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prvič, odkar mu je kongres podelil tretji mandat na čelu države, je delegate nagovoril tudi Ši Džinping, ki je poudaril pomen okrepitve nacionalne varnosti. “Varnost je zibelka razvoja, stabilnost pa predpogoj za blaginjo,” je dejal. Zavzel se je za posodobitev vojske, ki da naj postane jekleni “veliki Kitajski zid” za zaščito nacionalne suverenosti in varnosti. Pozval je še k utrditvi stabilnosti v Hongkongu in k združitvi s Tajvanom, ki ga Kitajska dojema kot del svojega ozemlja. “Velika pomladitev kitajskega naroda je vstopila v nepovraten zgodovinski proces,” je menil in obljubil, da bodo v tretjem mandatu potrebe države njegova misija.

Ši Džinping
Greg Baker/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!