Interaktivni zemljevid: kako čisto je morje na plaži, kjer se kopate?

Magazin 19. Jul 202211:39 > 12:08 1 komentar
Kakovost morja
Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj/zajem zaslona

Hrvaško ministrstvo je objavilo interaktivni zemljevid, na katerem so med drugim dostopni podatki o kakovosti morja na izbrani plaži.

Hrvaško ministrstvo za gospodarstvo in trajnostni razvoj je na spletni strani objavilo zemljevid, na katerem lahko preverite, kakšna je kakovost morja na izbrani hrvaški plaži. Interaktivni zemljevid je dostopen TUKAJ.

Zemljevid, ki ga je objavilo hrvaško ministrstvo, ima več različnih oznak, povzema N1 Zagreb. Kakovost morja je prikazana z obarvanimi krogci, pri čemer modra barva pomeni izvrstno kakovost, zelena dobro, rumena zadovoljivo, rdeča pa nezadovoljivo. Dostopne so tudi informacije o temperaturi zraka in morja, slanosti in smeri vetra.

Izsledki analiz se v interaktivni zemljevid vnašajo sproti. Poleg ocene kakovosti vode so dostopne tudi informacije o posebnosti plaž, njihovi konfiguraciji, hidrometeoroloških značilnostih, opremljenosti, dostopnosti in fotografije. Omogočeno je tudi komentiranje plaž, poročanje o onesnaženosti in predlaganje novih testnih točk.

Kriteriji za ocenjevanje kakovosti morja na plažah in metode ocenjevanja so predpisani z uredbo o kakovosti morja za kopanje (NN73/08), ki je usklajena z direktivo Evropskega parlamenta 2006/7/EZ, Mediteranskim akcijskim načrtom Programa Združenih narodov za okolje (Unep) in kriteriji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).

Uredba predpisuje standarde kakovosti morja za kopanje na plaži, mejne vrednosti mikrobioloških indikatorjev in druge značilnosti morja. V primerjavi s predhodno uredbo o standardih kakovosti morja na morskih plažah (NN33/96) so mejne vrednosti v aktualni uredbi višje, saj ustrezajo varnostnim kriterijem kakovosti vode, namenjene kopanju, športu in rekreaciji, ki veljajo v državah Evropske unije, so na spletni strani navedli pri Inštitutu za javno zdravstvo Dubrovniško-neretvanske županije.

Skladno z uredbo sta upravljalec plaže – koncesionar – oziroma enota lokalne samouprave dolžna na vidnem mestu namestiti table s podatki o kakovosti morja, splošnem opisu morja za kopanje in informacijah o morebitnih izrednih dogodkih na plaži. Namen tega je doseči večjo informiranost kopalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje