Na Obali po 35 letih izklopi pitne vode za gospodinjstva le še vprašanje časa

Slovenija 19. Jul 202210:52 > 17:10 4 komentarji

Na Obali so vse bližje scenariju iz leta 1987, ko so nazadnje uvedli redukcijo vode. Kako blizu so temu, da za nekaj ur zaprejo vodo, vodja sektorja oskrbe s pitno vodo Darij Križman ne želi špekulirati. "Samo vprašanje časa je," je dejal.

Rižanski vodovod, ki zagotavlja pitno vodo v štirih obalnih občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran, se pripravlja na uvedbo redukcije vode. Zaradi zaostrovanja sušnih razmer in nadaljnjega upadanja razpoložljivih vodnih virov so v zadnjih tednih uvedli več ukrepov za zmanjšanje porabe vode.

Direktor rižanskega vodovoda Martin Pregelj je zjutraj za Radio Slovenija dejal, da je redukcija vode, kar pomeni, da nekaj časa vode iz pipe ne bo, vse bližje, za tak scenarij pa imajo pripravljen načrt. “Enačba se kmalu ne bo več izšla in temu se približujemo dnevno, da ne rečem urno,” je dejal Pregelj.

Bržan bi raje naprej vodu zaprl kateremu od pravnih subjektov

Danes je slovensko Istro obiskal tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan. “Vidim, da so na Obali v stiski. Na ministrstvu bomo naredili vse, da bomo krizne situacije rešili. Imamo dolgoročne in srednje ročne ukrepe. Projekt za zajetje Suhorca se nadaljuje, ob tem pa bomo hkrati reševali vzporedne rešitve,” je po sestanku dejal Brežan. Vse je pozval, naj z vodo ravnajo izredno skrbno.

Župan Kopra Aleš Bržan je dejal, da bi mogoče lahko najprej omejili vodo kateremu delu gospodarstva. S tem bi lahko rešili, da bi voda za prebivalce ostala dalj časa pitna, saj ko enkrat pride do redukcije, morajo uvesti ukrep prekuhavanja vode.

Bržan se strinja, da se projekt Suhorce nadaljuje, ob tem pa se morajo upoštevati vse pomisleke in preveri vse možne ovire. Ponovil je svoj pomislek, da ne bi redukcijo najprej uvedli za občane.

“Ni nujno najbolj primeren način, saj bo voda oporečna v celotnem sistemu, prišlo do velikih poškodb na vodovodnem sistemu. Na ministrstvu so nam dejali, naj pripravimo predlog, komu od pravnih subjektov bi prekinili vodo. To bomo naredili verjetno že do jutri,” je dejal Bržan.

Direktor vodovoda: Iščemo vsak liter, da ne bi zaprli vodovodne pipe

Direktor rižanskega vodovoda Martin Pregelj je opozoril, da lahko hitro pride napake pri posameznikih in bi kdo od prebivalcev zaužil vodo. “Navajeni smo, da je voda iz pipe pitna. Dolgo časa smo se borili za to, zdaj pa je treba razmišljanje obrniti,” je dejal Pregelj.

Na eni strani poskušamo zajeti vsak liter vode in ga spraviti v sistem, na drugi strani pa poiskati vse možnosti, da prihrani kakšen liter. Tako lahko ohranimo sistem, kot je danes, torej pod napetostjo, pod tlakom in pitno. Še enkrat ponavljam, preskok, ko bomo enkrat morali za nekaj časa zapreti, je še najmanjši problem, da vode ni, ampak to, da ne bo več pitna,” je opozoril Pregelj.

Kdaj bo redukcija, lahko le špekuliramo

Vodja sektorja oskrbe s pitno vodo na rižanskem vodovodu Darij Križman za N1 točnega datuma redukcije ni želel napovedati. “Točnega dneva ne moremo napovedati, saj ne vemo, kako velike so zaloge spodaj. Iz podtalnice črpamo večje količine, kot so sicer običajne v poletnih mesecih oziroma poletnem obdobju. Ali je do redukcije deset dni ali pa 14, lahko le špekuliramo. Smo na meji,” je razložil in dodal, da ni več vprašanje, ali se lahko izognemo redukciji, ampak je le še vprašanje časa, kdaj bo.

Na vodovodu so dnevno v stikih z meteorologi, ki jim pošiljajo poročila in predvidevanja, kdaj bi lahko nad našimi kraji zapadla večja količina padavin. “Do konca meseca ni pričakovati padavin. Očitno nam narava ne bo pomagala,” je povedal Križman. Dodal je, da zdaj del načrpane vode vračajo v strugo Rižane, za zagotavljanja biološkega minimuma. “Kar vračamo, dodatno črpamo in tako siromašimo podtalnico,” je pojasnil.

rižanski vodovod rižana
Denis Sadiković/N1

Voda bo še vedno vsak dan tekla iz pipe

Prvi korak pri redukciji vode je vsakodnevna nekajurna prekinitev dobave vode. Ob tem se spremlja poraba in stanje gladine vode in se po potrebi redukcija podaljšuje. “Po prekinitvi voda ne bo več varna za pitje in jo bo treba prekuhavati. Šli bomo iz neke cone obdobja, ki smo je danes navajeni. Danes odpremo pipo in vodo brez kakršnegakoli premisleka popijemo. Takrat to ne bo več mogoče,” je za Radio Slovenija razložila vodja službe za zdravstveni nadzor Sara Milenkovski.

Zadnjič so morali redukcijo vode na Obali uvesti leta 1987. Takrat so po Križmanovih besedah ob suši pomemben dejavnik pomenile tudi izgube na omrežju. “Nismo imeli daljinskega prenosa podatkov, nismo vedeli, kakšni so vodostaji. Tudi veliki uporabniki so zdaj veliko bolj pozorni na izgube, saj cena vode ni več tako nizka, kot je bila v preteklosti,” je dejal. Ob redukcijah se poveča nevarnost tudi za poškodbe vodovoda, saj lahko nastanejo hidrološki udari.

Več ukrepov v zadnjih tednih

Na rižanskem vodovodu so v zadnjih tednih sprejeli več ukrepov, da bi zmanjšali porabo vode. Po prepovedi uporabe pitne vode za kmetijske namene so pretekli teden še druge gospodarske subjekte pozvali k znižanju porabe za 30 odstotkov.

Do nadaljnjega so izklopljeni zalivalni sistemi na javnih zelenicah, zaprti tuši na vseh plažah, izklopljene fontane in vodni motivi na javnih površinah. Prepovedana sta zalivanje zelenic in pranje avtomobilov, izjema so avtopralnice, ki za pranje uporabljajo reciklirano vodo. Komunalna podjetja bodo še naprej drevesa in cvetlične grede zalivala samo iz možnih vodnih zajetij in drugih vodnih virov.

O hudi suši in pomanjkanju vode na Obali smo pred slabima dvema tednoma govorili tudi v oddaji N1 STUDIO. Gosta sta bila ob Križmanu še Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje in Vasja Juretič, svetovalec na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje