Severna Makedonija in Albanija začenjata pristopna pogajanja z EU

Svet 19. Jul 202210:35 > 15:16 1 komentar
Bruselj
REUTERS

Potem ko so včeraj države Evropske unije potrdile okvirja za pristopna pogajanja s Severno Makedonijo in Albanijo, se danes uradno lahko začne proces pogajanj, ki naj bi državi vodila do članstva v EU. S prvo medvladno konferenco članic Evropske unije ter Severne Makedonije in Albanije so se danes v Bruslju tako že začela pristopna pogajanja z EU. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je začetek pogajanj označila za "zgodovinski trenutek", makedonski premier Dimitar Kovačevski je poudaril, da bo s članstvom v EU makedonski jezik postal uradni jezik EU, albanski premier Edi Rama pa se je zahvali von der Leyen.

“Kakšen zgodovinski trenutek, Severna Makedonija in Albanija danes začenjata pristopna pogajanja z EU. Tako sem vesela, da sem tu z vama,” so zvenele besede predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki jih je izrekla na skupni izjavi za medije z albanskim premierjem Edijem Ramo in makedonskim premierjem Dimitrom Kovačevskim.

“To je vaš uspeh in uspeh vaših državljanov. Delali ste tako trdo, da ste prišli do sem in pokazali ste tolikšno zavezanost našim vrednotam,” je še poudarila. Zagotovila je, da bo Evropska komisija še naprej podpirala Albanijo in Severno Makedonijo na njuni poti v EU.

Prvo medvladno konferenco, ki je potekala danes ter se je udeležujejo predstavniki EU in Skopja, je vodil češki zunanji minister Jan Lipavsky. Na njej so med drugim sodelovali visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi in makedonski premier Kovačevski. Makedonski jezik ne bo nikoli predmet pogajanj, je po začetku pogajanj z EU dejal makedonski premier, ki je na novinarskih konferencah govoril tako v makedonščini kot v angleščini. Evropski komisar Varhelyi pa je vse makedonske politične stranke, tudi opozicijske, pozval, naj odslej delajo za evropsko prihodnost.

Kasneje je potekala še medvladna konferenca z Albanijo, s katero je tudi ta država začela pristopna pogajanja z EU. Albanski premier Rama je po koncu medvladne konference povedal, da dejstvo, da so se pogajanja začela, govori samo zase.

Začetek pristopnih pogajanj Severne Makedonije, ki ima status kandidatke za članstvo v EU že od leta 2005, je najprej blokirala Grčija, ki je zahtevala, da Severna Makedonija spremeni ime, nato je sledila blokada Bolgarije. Bolgarija pa je blokado odpravila v teh dneh, potem ko so v Skopju pristali na vpis bolgarske manjšine v ustavo in spremembe zgodovinskih učbenikov. Albanija je medtem status države kandidatke prejela leta 2014. Ker je dolgo časa kazalo, da napredka pri začetku pogajanj ne bo, so bili voditelji treh balkanskih držav – Albanije, Severne Makedonije in Srbije – še konec junija na vrhu EU-Zahodni Balkan precej razočarani. Več v prispevku Voditelji balkanskih držav kritični do počasne širitve: “Godota ne bomo čakali”.

Obe državi kandidatki bosta prav tako nadaljevali zbliževanje z EU. Albanija se bo kmalu pridružila evropskemu mehanizmu za civilno zaščito, Severna Makedonija pa se bo pogajala o dogovoru z agencijo za zunanje meje EU Frontex. “To bo utrdilo naše sodelovanje pri migracijah,” je dejala von der Leyen, ki je prav tako povedala, da bo začetek pogajanj prinesel še več dobrobiti za državi. Pri tem je omenila povečanje investicij in krepitev trgovinskih povezav. Predsednica Komisije je makedonskemu premierju Kovačevskemu zagotovila, da bo dogovor preveden v makedonski jezik.

“Pripravljeni na EU”

Makedonski premier se je zahvalil vsem evropskim prijateljem za podporo in poudaril, da bo makedonski jezik s članstvom Severne Makedonije v EU postal uradni jezik EU, kar je po njegovih besedah največji uspeh. Dodal je, da njihov jezik s tem ne bo zgolj zaščiten, ampak bo to poskrbelo tudi za njegovo večjo prepoznavnost. “Mi smo pripravljeni na EU,” je še dejal Kovačevski in dodal, da bo sodeč po začetku današnji dan zgodovinski, ki bo zagotovil varno prihodnost Severni Makedoniji in regiji Zahodnega Balkana.

Albanski premier Rama pa se je zahvalil predsednici von der Leyen, “ki je vedela, kako se boriti za vse države članice EU in države, ki to želijo postati”. Zahvalil pa se je tudi nekdanji nemški kanclerki Angeli Merkel in ekipi francoskega predsednika Emmanuela Macrona, “ki si je neumorno prizadevala za odpravo blokade”. “Gre za gradnjo močne, demokratične in evropske Albanije ter močnega, demokratičnega Zahodnega Balkana,” je še povedal Rama.

Obema državama je ob začetku pristopnih pogajanj čestital tudi češki premier Petr Fiala, čigar država trenutno predseduje Svetu EU.

Predsedniki Pahor: To je ena zelo redkih dobrih novic

Začetek današnjih pogajanj je komentiral tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Označil ga je za pomemben korak naprej in obljubil vso podporo v pogajanjih. Predsednik Slovenije Borut Pahor pa je sporočil, da je začetek pristopnih pogajanj “ena zelo redkih dobrih novic v zadnjem času, ki krepijo zaupanje v evropsko perspektivo Zahodnega Balkana”. Kot je dodal, je “ta novica toliko pomembnejša v luči novih geopolitičnih razmer v Evropi. Prispeva k upanju, da se bodo ob morebitni novi blokovski delitvi v Evropi vse države Zahodnega Balkana znašle na evropski strani te delitve”.

Premier Robert Golob je poudaril, da bo Slovenija še naprej odločno podpirala širitev EU na celotno območje Zahodnega Balkana, je na Twitterju sporočila slovenska vlada. Za albanskega premierja Ramo in makedonskega premierja Kovačevskega je dejal, da sta izkazala potrpežljivost in vodstvo.

Na novico se je odzvala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je na Twitterju zapisala, da se za prebivalce Severne Makedonije in Albanije z začetkom pristopnih pogajanj piše novo poglavje, ter dodala, da bo Slovenija še naprej nudila podporo in je pripravljena pomagati pri napredovanju pogajalskega procesa.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje