Redukcija vode v Istri, tuširanje na plaži prepovedano

Svet 18. Jul 202209:40 > 10:17 0 komentarjev
Voda iz pipe
PROFIMEDIA

V hrvaški Istri je opolnoči stopila v veljavo restrikcija vode prve stopnje, ki med drugim prepoveduje uporabo pitne vode za pranje vozil, javnih in zasebnih površin ter tuširanje na plažah in kopališčih.

Takšna odločitev je bila po poročanju medijev sprejeta v petek na sestanku županov in direktorjev vodovodov. Za ukrep so se odločili, ker so hidrološke razmere v hrvaški Istri že nekaj časa neugodne, pa tudi v prihodnje obilnejših padavin ni pričakovati. Še več, Hrvaško bo predvidoma ta teden zajel nov vročinski val.

“Apeliram na vse, da varčujejo s pitno vodo, zato da ne bomo v prihodnje prisiljeni sprejemati še strožjih ukrepov,” je po petkovem sestanku dejal župan Istrske županije Boris Miletić. K skrbni rabi je med drugim pozval turiste. “Vsak od nas lahko prihrani med 10 in 15 odstotkov količine vode,” je poudaril in dodal, da je cilj ohraniti nemoteno stalno oskrbo s pitno vodo tako za lokalne prebivalce kot goste.

Nadzor izvajanja ukrepov bodo opravljali komunalni redarji, ki bodo morebitne kršitve sporočali državnemu inšpektoratu. Inšpektorat pa bo kršitelje v času trajanja restrikcij deloma ali povsem izključil iz sistema vodooskrbe.

Glede na objavljeni odlok na strani Istrske županije je od danes prepovedano tudi pranje osebnih in tovornih vozil ter vozil javnega prevoza. Plovila sicer niso omenjena, vendar so se po poročanju hrvaških medijev po marinah pojavila obvestila, da pranje teh s pitno vodo ni več dovoljeno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!