Interpol za glavnim osumljencem za napad na policijo na Kosovu izdal tiralico

Svet 08. Dec 202312:32 0 komentarjev
Interpol
Foto: PROFIMEDIA

Mednarodna organizacija kriminalistične policije Interpol je razpisala mednarodno tiralico za Milanom Radoičićem, ki je glavni osumljenec za nedavni napad na policijo na severu Kosova, je v četrtek za srbski portal Nova potrdil kosovski minister za skupnosti in vračanje Nenad Rašić. Poleg Radoičića naj bi tiralico razpisali še za več drugih oseb.

Interpol razpisa tiralice uradno še ni potrdil, prav tako ga še niso komentirale oblasti v Srbiji, kjer naj bi bil Milan Radoičić. Ker Kosovo ni član Interpola, so mednarodno tiralico na zahtevo kosovske vlade po navedbah Nenada Rašića izdali ob posredovanju civilne misije ZN na Kosovu (Unmik).

Napad na kosovsko policijo v kraju Banjska na severu Kosova, v katerem je bil ubit policist, v kasnejših spopadih pa še trije napadalci, se je zgodil 24. septembra. Po informacijah, ki jih navaja raziskovalna mreža Birn, je Interpol razpisal mednarodno tiralico na podlagi dveh nalogov za aretacijo, ki ju je izdalo sodišče v Prištini 3. in 11. oktobra 2023. Po navedbah Birna je na tiralici še 19 osumljencev za napad.

Odgovornost za organizacijo napada je prevzel Radoičić, ki ga je srbska policija pridržala v začetku oktobra, a so ga po enem dnevu izpustili iz pripora. Priština zahteva njegovo izročitev, Beograd pa jo zavrača, saj sploh ne priznava Kosova.

Tožilstvo v Beogradu je Radoičića obtožilo več kaznivih dejanj, med drugim nedovoljene proizvodnje, posedovanja in prometa s strelnim orožjem in eksplozivnimi snovmi. Očita mu tudi, da je dobavljal orožje iz Tuzle v Bosni in Hercegovini. Priština medtem trdi, da je orožje napadalcem zagotovil Beograd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!