Naval mormonskih čričkov: ohromili so ameriško mesto (VIDEO)

Svet 16. Jun 202312:20 1 komentar
mormonski črički, Elko, Nevada, invazija
FACEBOOK/The national desk (Zajem zaslona)

Čričkov je toliko, da so jih za normalno vožnjo morali umikati tudi s snežnimi plugi. Prebivalci pravijo, da so jih že siti.

Del ameriške zvezne države Nevada je zajela invazija mormonskih čričkov.

Milijoni, če ne milijarde teh žuželk so preplavili mesto Elko na severu Nevade, prekrili ceste in hiše ter celo ovirali dostop do tamkajšnje bolnišnice. Prebivalci pravijo, da so siti teh na tleh živečih živalic. “Počutiš se zelo neprijetno,” je za ameriško televizijo CBS povedala Elka Colette Reynolds. “Ko si v hiši, je slišati, kot da dežuje, ker padajo s stvari, na katere so se obesili,” je pojasnila. Na Tik Toku pa je objavila posnetek, ki prikazuje, kako je “invazija” videti.

Umikali so jih tudi s snežnim plugom

Črički povzročajo težave tudi reševalnim službam. “Samo zato, da bi bolnike spravili v bolnišnico, smo jih morali odstraniti s puhalniki listja in metlami,” je za lokalno televizijo KSL povedal Steve Burrows iz regionalne bolnišnice in dodal, da so v nekem trenutku za umikanje čričkov s ceste uporabili tudi snežni plug.

Nevarnost za voznike

Mormonski črički so svoje ime dobili leta 1848, ko so prvič preplavili polja mormonov v Utahu. Črički sicer ne letijo, temveč skačejo in se plazijo tudi do 70 kilometrov daleč, preden poginejo. Pred tem seveda izležejo jajčeca. Poleg kmetov, ki jim te žuželke lahko uničijo pridelek, pa imajo največ težav z njimi vozniki, saj ceste postanejo nevarno spolzke, ko črički končajo pod avtomobilskimi gumami.

Počakati bo treba, da mine

Po besedah entomologa Jeffa Knighta roji čričkov v regiji niso redkost, vendar pa so opaznejši, ker se ljudje naseljujejo na prej divjih območjih. Slaba novica za prebivalce Elka je, da kaj veliko ne morejo storiti, razen čakati, da “invazija” mine. Kot je namreč še dejal Knight, se bodo črički verjetno preselili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje