Iran na nogah: šolarke odvrgle rute, oblasti aretirale glasbenika (VIDEO)

Svet 04. Okt 202219:25 4 komentarji
Twitter

Po smrti 22-letne Mahse Amini po celotnem Iranu že skoraj tri tedne potekajo množične demonstracije. Po spletu so zaokrožili posnetki šolark, ki so v znak protesta odvrgle svoje naglavne rute. Medtem so iranske oblasti aretirale avtorja himne protestov, ki postaja vse bolj priljubljena.

Po družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki iranskih šolark, ki s svojimi naglavnimi rutami mahajo po ulicah in vzklikajo proti tamkajšnjim oblastem. Spodnji video posnetek, ki je nastal v mestu Karaj severozahodno od prestolnice, prikazuje, kako šolarke z besedami “sram vas bodi” obkladajo lokalnega uradnika, dokler se ta ne umakne skozi vrata, je objavil BBC.

Z drugega konca države, mesta Širaz, ki leži na jugozahodu Irana, pa prihajajo posnetki deklet, ki so blokirale prometnico skozi mesto, medtem ko so mahale z naglavnimi rutami in vzklikale “smrt diktatorju”.

Prav tako po spletu krožijo fotografije, na katerih učenke z nepokritimi glavami stojijo v učilnicah, nekatere pa proti portretu vrhovnega vodje ajatoli Aliju Hameneju kažejo sredince.

Iran
Twitter (zajem zaslona)

Protesti šolark so se začeli nekaj ur po tem, ko je ajatola Hamenej, ki ima zadnjo besedo v državi, prekinil molk o nemirih in obtožil Združene države Amerike (ZDA) ter Izrael, da sta sprožila nemire v Iranu. Prav tako je izrazil podporo, da se varnostne sile na proteste odzovejo z vsemi možnimi silami.

Pred dnevi so iranske oblasti že aretirale priljubljenega glasbenika, ki je v znak podpore protestom spisal himno, ta pa je postajala vse bolj priljubljena. 25-letnega Barayo Shervino Hajipourja je policija aretirala 29. septembra, le nekaj dni po izidu pesmi. V samo nekaj dneh je pesem na različnih platformah dobila več milijonov ogledov. Po pisanju Guardiana naj bi policija po aretaciji Hajipourja prisilila, da je pesem odstranil z Instagrama, od takrat pa naj bi bila registrirana pod drugim imenom. To pa omogoča vložitev pritožb zaradi kršitve avtorskih pravic, zaradi česar so jo platforme, na katere je bila pesem naložena, odstranile. Vendar pa je bila pesem že široko razširjena in jo uporabniki še naprej nalagajo na YouTube.

Množične demonstracije po celotnem Iranu je sprožila smrt Mahse Amini, ki jo je moralna policija aretirala zaradi kršenja strogih pravil oblačenja. Njena naglavna ruta se namreč ni dobro prilegala obrazu in je kazala nekaj pramenov las. 22-letnica je umrla v policijskem priporu. Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi sicer trdi, da je bila njena smrt “nesrečni dogodek in da je policija v zaporu ni pretepala, ampak je umrla zaradi odpovedi srca”. A ljudje tej teoriji ne verjamejo in so se odpravili na ulice. Demonstracije so se sprva začele v provinci Kurdistan, od koder je bila Mahsa, že v nekaj dneh pa so se bliskovito razširile po vsej državi.

Skupina Iranske človekove pravice je v nedeljo sporočila, da je doslej v protestih umrlo najmanj 92 ljudi. Uradnih podatkov o žrtvah sicer ni, iranska poluradna tiskovna agencija Fars pa je prejšnji teden poročala o okoli 60 mrtvih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje