Iranska Nobelova nagrajenka za mir prekinila gladovno stavko

Svet 10. Nov 202312:58
Narges Mohamadi
Narges Mohamadi (Foto: Mohammadi family archive photos/via REUTERS)

Iranska aktivistka Narges Mohamadi, ki je tudi letošnja prejemnica Nobelove nagrade za mir, je v zaporu prekinila gladovno stavko. Vodstvo zapora ji je končno dovolilo premestitev v bolnišnico brez nošenja obvezne naglavne rute. Mohamadi je gladovno stavko začela prav zaradi te zahteve.

Nobelova nagrajenka za mir, zaprta iranska aktivistka Narges Mohamadi je sporočila, da je prekinila gladovno stavko, potem ko so jo premestili iz zapora v bolnišnico, je danes objavila njena družina. “V sredo so me premestili iz zapora v bolnišnico, ne da bi nosila obvezno ruto,” je zapisala Mohamadi na svojem profilu Instagrama, ki ga upravlja njena družina.

51-letna iranska borka za pravice žensk, ki med drugim nasprotuje obveznemu nošenju naglavne rute ali hidžaba v Iranu, je v ponedeljek začela gladovno stavkati, pri čemer je zavrnila nošenje rute ob premestitvi v bolnišnico.

Mohamadi ima težave s srcem in je nujno potrebovala bolnišnično zdravljenje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaporniške oblasti so prošnjo za premestitev v bolnišnico zavrnile.

Zaskrbljenost zaradi njenega zdravja in hkrati podporo ji je pred dnevi izrekla tudi predsednica norveškega odbora za Nobelovo nagrado Berit Reiss-Andersen. Zahtevo, da morajo zapornice nositi hidžab, da bi bile hospitalizirane, je označila za nehumano in moralno nesprejemljivo.

Narges Mohamadi, ki je od leta 2021 v zaporu Evin v Teheranu, je oktobra prejela Nobelovo nagrado za mir za boj proti zatiranju žensk v Iranu. Velja za eno osrednjih osebnosti protestnega gibanja v Iranu, ki je potekalo pod geslom Ženska, življenje, svoboda.