Iranske oblasti potrdile pridržanje švedskega državljana

Svet 12. Sep 202314:31 0 komentarjev
Johan Floderus
Foto: PROFIMEDIA

Iranske oblasti so sporočile, da je v državi pridržan švedski državljan. Njegove identitete niso razkrile, so pa minuli teden v Bruslju sporočili, da je v Iranu že 500 dni zaprt švedski diplomat EU Johan Floderus.

“Ta švedski državljan je na ozemlju Islamske republike Iran zagrešil kazniva dejanja,” je sporočil tiskovni predstavnik iranskega sodstva in dodal, da so ga poslali v zapor. Njegove identitete ob tem ni razkril, kot tudi ne vsebine obtožnice proti njemu.

Iranska obveščevalna služba je o aretaciji švedskega državljana poročala že lani poleti, vendar ni posredovala nobenih informacij o njegovi identiteti. Sporočila je le, da so osebo aretirali na podlagi obtožb o vohunjenju, potem ko je ta državo večkrat obiskala kot turist. Prejšnji teden so v Bruslju potrdili, da je pridržani državljan 33-letni Johan Floderus, ki dela za diplomatsko službo EU in ki so ga iranske oblasti prijele aprila lani. Poudarili so, da si unija v sodelovanju s švedskimi oblastmi in Floderusovo družino močno prizadeva za njegovo izpustitev.

Njegov primer naj bi bil sicer povezan z obsodbo iranskega državljana Hamida Nurija na Švedskem, kjer so ga zaradi vloge v množičnih usmrtitvah več tisoč nasprotnikov iranskega režima leta 1988 obsodili na dosmrtno zaporno kazen. V zadnjem času je več zahodnih držav obsodilo Iran zaradi izvajanja t. i. diplomacije talcev, s katero želi doseči izpustitev lastnih državljanov, zaprtih v kateri od evropskih držav ali v ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!