Borrell potrdil, v Iranu je pridržan švedski diplomat, in to že več kot 500 dni

Svet 05. Sep 202312:42 0 komentarjev
Josep Borrell
Josep Borrell. Foto: Isabel Infantes/REUTERS

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes potrdil, da je švedski diplomat Johan Floderus, ki dela za diplomatsko službo EU, že več kot 500 dni pridržan v Iranu. Poudaril je, da si Unija v sodelovanju s švedskimi oblastmi in Floderusovo družino močno prizadeva za njegovo izpustitev.

“Rad bi povedal nekaj o posebnem primeru, primeru gospoda Johana Floderusa. Gre za švedskega državljana, ki je delal za EU in je v Iranu nezakonito pridržan zadnjih 500 dni,” je ob prihodu na neformalno zasedanje ministrov EU za mednarodno razvojno sodelovanje v španskem Cadizu povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell.

“Poudaril bi, da jaz osebno, celotna moja ekipa na vseh ravneh, evropske institucije v tesnem sodelovanju s švedskimi oblastmi, ki so pristojne za konzularno zaščito, in njegovo družino pritiskamo na iranske oblasti, da bi ga izpustile,” je poudaril.

Dodal je, da so na vsakem diplomatskem srečanju na vseh ravneh dali to vprašanje na mizo. “To je visoko na našem dnevnem redu, v naših srcih in ne bomo se ustavili, dokler Floderus ne bo svoboden,” je še dejal visoki zunanjepolitični predstavnik Unije.

Borrell je tako danes potrdil pridržanje in identiteto 33-letnega švedskega državljana, potem ko je Švedska v ponedeljek sporočila zgolj, da je bil moški v tridesetih letih aprila 2022 pridržan v Iranu. Teheran so švedske oblasti pozvale k izpustitvi.

Časnik New York Times je moškega identificiral kot 33-letnega Johana Floderusa, zaposlenega v diplomatski službi EU. Iranske oblasti naj bi ga po navedbah časnika aretirale 17. aprila lani na letališču v Teheranu, ko je po “zasebnem turističnem potovanju” v islamsko republiko želel zapustiti državo.

V zadnjem času je več zahodnih držav obsodilo Iran zaradi izvajanja t. i. diplomacije talcev, s katero želi doseči izpustitev lastnih državljanov, zaprtih v kateri od evropskih držav ali v ZDA.

Primer Floderusa naj bi bil povezan z obsodbo iranskega državljana Hamida Nurija na Švedskem, kjer so ga zaradi njegove vloge v množičnih usmrtitvah več tisoč nasprotnikov iranskega režima leta 1988 obsodili na dosmrtno zaporno kazen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!