Referendumi v Ukrajini: oboroženi vojaki naj bi pobirali glasove po domovih

Svet 24. Sep 202209:40 2 komentarja
Referendum
Profimedia

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se nadaljuje glasovanje o priključitvi Rusiji. Ukrajina je medtem odvzela diplomatsko akreditacijo iranskemu veleposlaniku zaradi uporabe iranskih brezpilotnih letal v ruski vojski, je v petek zvečer poročala ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, se nadaljuje glasovanje o priključitvi Rusiji. Referendume v štirih ukrajinskih regijah, ki so se začeli v petek in se z osebnim glasovanjem zaključujejo v torek, so Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja.

Glasovanje poteka na območjih v regijah Doneck in Lugansk na vzhodu ter Herson in Zaporožje na jugu Ukrajine, ki so pod ruskim nadzorom in skupaj predstavljajo približno 15 odstotkov ukrajinskega ozemlja.

Ukrajinski uradniki so po poročanju tujih tiskovnih agencij povedali, da naj bi samooklicane proruske oblasti ljudem ponekod prepovedale zapustiti nekatera območja do konca štiridnevnega glasovanja, ki se zaključuje v torek.

Dodajajo, da so oborožene skupine vojakov trkale na vrata domov in pobirale glasove, zaposlenim v določenih podjetjih in državnih službah pa naj bi grozili, da jih bodo odpustili, če se referendumov ne bodo udeležili. Teh trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

“Osebno glasovanje bo potekalo izključno 27. septembra. Ostale dni bo potekalo v skupnostih in od vrat do vrat,” je medtem poročala ruska tiskovna agencija Tass. Ruski državni mediji trdijo, da je pobiranje glasov od vrat do vrat namenjeno “varnosti”.

V regiji Doneck je bila volilna udeležba v petek po navedbah lokalnih volilnih uradnikov 23,6-odstotna. V Zaporožju naj bi v petek glasovalo več kot 20 odstotkov volilnih upravičencev, v regiji Herson pa okrog 15 odstotkov, je poročala ruska tiskovna agencija Interfax, ki se prav tako sklicuje na podatke lokalnih uradnikov.

“Po našem mnenju je to dovolj za prvi dan glasovanja,” je po navedbah agencije Reuters dejala Marina Zaharova, vodja volilne komisije v Hersonu, ki jo je vzpostavila Rusija. V Lugansku in Donecku so glasovnice natisnili samo v ruščini, v Zaporožju in Hersonu pa tudi v ukrajinščini.

Obsodbe referendumov

Volišča so za prebivalce štirih zasedenih ukrajinskih regij, ki zdaj živijo v Rusiji, vzpostavili tudi v ruski prestolnici. V Moskvi in Sankt Peterburgu so se podporniki ruskih oblasti udeležili shodov v podporo referendumom in vojnim prizadevanjem.

Ukrajina, zahodni voditelji, države skupine G7 in Združeni narodi so medtem obsodili sporne referendume in jih označili za predpripravo na nezakonito priključitev zasedenih ozemelj Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da bo svet glasovanje “nedvoumno obsodil” in jih označil za “kazniva dejanja zoper mednarodno pravo”.

“Ruski referendumi so lažni izgovor za poskus nasilne priključitve delov Ukrajine, kar je očitna kršitev mednarodnega prava,” je medtem že v petek dejal predsednik ZDA Joe Biden. Referendume so obsodili tudi številni drugi zahodni voditelji in predstavniki mednarodnih organizacij.

Iranskemu veleposlaniku v Ukrajini zaradi oboroževanja Rusije grozi izgon

Iz Kijeva so medtem v petek sporočili, da bodo zmanjšali diplomatsko prisotnost Irana v Ukrajini zaradi pošiljanja orožja Rusiji. Ukrajinsko zunanje ministrstvo je sporočilo, da je dobava iranskega orožja Rusiji “v neposrednem nasprotju s stališčem nevtralnosti, spoštovanja suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine” in da gre za “sovražno dejanje, ki je resen udarec za ukrajinsko-iranske odnose”.

“Ukrajinska stran se je odločila, da v odgovor iranskemu veleposlaniku v Ukrajini odvzame akreditacijo in znatno zmanjša število diplomatskega osebja iranskega veleposlaništva v Kijevu,” je sporočilo ministrstvo.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem pozval k “nujnim ukrepom, s katerimi bi se odzvali na dejstvo, da so ruske enote na ozemlju Ukrajine uporabile orožje iranske izdelave”, je zapisano v izjavi zunanjega ministrstva.

Oblasti v Kijevu so v petek sporočile, da je bil med ruskim napadom z brezpilotnimi letali na južno pristaniško mesto Odesa ubit en civilist, ukrajinske sile pa so sestrelile eno brezpilotno vozilo iranske izdelave. Kasneje so ukrajinske oborožene sile sporočile, da je bilo na jugu države čez dan skupno sestreljenih šest dronov iranske izdelave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje