Iran bo odprl vrata inšpektorjem za natančnejše preglede jedrskih objektov

Svet 04. Mar 202313:55 > 19:50 0 komentarjev
IAEA
Rokovanje šefa iranske Organizacije za jedrsko energijo in šefa Mednarodne agencije za jedrsko energijo (Majid Asgaripour/WANA via REUTERS)

Iran bo mednarodnim inšpektorjem dovolil natančnejše inšpekcijske preglede svojih jedrskih objektov, sta v skupni izjavi sporočili Mednarodna agencija za jedrsko energijo in iranska Organizacija za jedrsko energijo +. Potem ko je IAEA v Iranu odkrila delce zelo visoko obogatenega urana, se je direktor agencije v Teheranu srečal z iranskimi oblastmi. Pogovori so bili konstruktivni in bi lahko utrli pot za oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes po pogovorih v Teheranu z iranskimi oblasti dejal, da so bili ti konstruktivni in bi lahko utrli pot za oživitev iranskega jedrskega sporazuma iz leta 2015. Ta je Teheranu v zameno za omejitev jedrskega programa ponudil omilitev določenih sankcij.

“S konstruktivno razpravo, kot jo imamo zdaj, in dobrimi dogovori, za katere sem prepričan, da jih bomo imeli, bomo tlakovali pot pomembnim sporazumom,” je Grossi dejal na skupni novinarski konferenci z direktorjem iranske organizacije za jedrsko energijo Mohamedom Eslamijem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal po vrnitvi iz Teherana na Dunaj, se je Iran strinjal, da bo znova povezal nadzorne kamere na več jedrskih lokacijah in povečal tempo inšpekcij, navaja AFP. “Dosegli smo dogovor, da bodo kamere in nadzorni sistemi spet delovali,” je novinarjem na dunajskem letališču povedal Grossi. Poleg tega se bo število obiskov podzemne tovarne Fordo, kjer so nedavno zaznali delce, obogatene na raven blizu praga jedrske bombe, povečalo za polovico, poroča AFP.

Eslami je medtem podpisnice sporazuma iz leta 2015 ponovno pozval, naj izpolnijo svoje obveznosti. “Tri evropske in nekatere druge države se osredotočajo le na iranske obveznosti iz sporazuma, vendar pa imajo tudi one obveznosti, ki jih morajo izpolnjevati,” je poudaril.

IAEA, Iran
PROFIMEDIA

Grossi se je danes sestal tudi z iranskim zunanjim ministrom Huseinom Amirjem Abdolahjanom, ki je pred srečanjem za CNN poudaril, da je “okno za dogovor o pogajanjih za odpravo sankcij še vedno odprto, vendar ne bo odprto za vedno”.

Generalni direktor IAEA je v Iran prispel v petek, le nekaj dni potem, ko je IAEA v Iranu odkrila delce zelo visoko obogatenega urana. Po navedbah Grossija je bila stopnja čistosti odkritega urana 83,7-odstotna, kar je le malo pod 90 odstotki, kolikor je potrebno za izdelavo jedrskega orožja.

Preberite še: To je čas domišljije in poguma, a tudi žalovanja

Iran se je v jedrskem sporazumu iz leta 2015 zavezal, da bo omejil svoj jedrski program. V zameno je Zahod odpravil sankcije proti Teheranu. Potem ko so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa leta 2018 odstopile od sporazuma, pa se je Teheran odzval s širitvijo bogatenja urana in omejevanjem inšpekcij IAEA. Pogajanja za oživitev jedrskega sporazuma so medtem že več mesecev zamrznjena.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!