Iranski predsednik odpovedal intervju, novinarka CNN ni ugodila njegovi zahtevi

Svet 22. Sep 202218:41 9 komentarjev
Christiane Amanpour
Christiane Amanpour/TWITTER

Iranski predsednik Ebrahim Raisi, ki je v New York pripotoval na zasedanje generalne skupščine ZN, je zavrnil že dogovorjeni pogovor z ameriško televizijo CNN. Znana novinarka CNN Christiane Amanpour, ki naj bi Raisija intervjuvala, je na Twitterju pojasnila, zakaj je bil njun pogovor odpovedan.

Po smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla po aretaciji s strani iranske moralne in verske policije, v Iranu še naprej potekajo protesti. Demonstracije, ki potekajo tudi onkraj iranske prestolnice Teheran, so po uradnih podatkih zahtevale 17 življenj, po podatkih nevladnikov Iran Human Rights s sedežem v Oslu pa 31, piše STA.

O protestih in drugih aktualnih vprašanjih se je z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, ki je v New York pripotoval na zasedanje Generalne skupščine ZN, nameravala pogovoriti novinarka in voditeljica CNN Christiane Amanpour. Kot je zapisala na Twitterju, bi bil pogovor – ta se na koncu ni zgodil – prvi Raisijev intervju na ameriških tleh. Raisi je funkcijo predsednika Irana zasedel avgusta lani.

Zakaj intervjuja ni bilo, je Amanpour v daljšem zapisu pojasnila na omenjenem družbenem omrežju. Zapletlo se je po tem, ko si je Raisi zaželel, da bi si v Amanpour lase pokrila z naglavno ruto, ameriška novinarka pa je to odločno zavrnila.

“40 minut za tem, ko bi se intervju moral začeti, je prišel [Raisijev] svetovalec. Dejal je, da predsednik predlaga, da nosim naglavno ruto, ker je čas svetih mesecev muharama in safarja,” je zapisala. Dodala je: “Vljudno sem zavrnila. Smo v New Yorku, kjer ni niti zakonodaje niti tradicije, povezane z naglavnimi rutami. Poudarila sem, da nobeden od nekdanjih iranskih predsednikov ni imel take zahteve, ko sem jih intervjuvala onkraj Irana.”

Ker svetovalec iranskega predsednika od zahteve ni odstopil – pri tem se je skliceval na “spoštovanje” in “razmere v Iranu” –, je bil intervju, kot že rečeno, odpovedan.

Amanpour, ki je zahtevo Raisija označila za “brez primere” in “nepričakovano”, je svoj zapis zaključila z mislijo: “Čas, ko se protesti v Iranu nadaljujejo in ljudi ubijajo, bi bil pomemben trenutek za pogovor s predsednikom Raisijem.”

Christiane Amanpour
PROFIMEDIA

Protesti po smrti 22-letnice vznemirjajo oblasti v Iranu. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je vplivna iranska revolucionarna garda organe pravosodja pozvala k pregonu “tistih, ki širijo lažne informacije in govorice”. Poziv je po Reutersovih navedbah jasno znamenje, da so elitne sile pripravljene okrepiti pritisk na protestnike.

Mednarodne nevladne organizacije in tudi Združeni narodi so sicer obsodili okrutno zatrtje protestov v Iranu. Nevladna organizacija s področja človekovih pravic Amnesty International med drugim omenja uporabo solzivca, vodnih topov in gumijevk, s katerimi naj bi razgnali protestnike, navaja STA.

Kot dodaja, je agencija Fars tudi poročala, da so oblasti od srede zvečer uvedle stroge omejitve pri uporabi interneta. Blokirale so dostop do družbenega omrežja Instagram in aplikacije za klepete Whatsapp, ki ju prebivalci najbolj pogosto uporabljajo, saj so v državi v zadnjih letih že blokirali številna družbena omrežja, med njimi Facebook, Telegram, Twitter in Tiktok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.