Iranski zakon, ki “podpira čistost”: ženskam grozi tudi do 15 let zapora

Svet 20. Sep 202313:17 5 komentarjev
Obvezno zakrivanje
Profimedia

Iranski parlament je danes potrdil predlog zakona o zaostritvi kazni za ženske, ki kršijo islamska pravila oblačenja, poročajo državni mediji. V skladu s predlogom so za kršitve predvidene globe, pa tudi zaporne kazni. Iranska vlada je v zadnjih mesecih zaostrila ton proti vse večjemu številu žensk, ki protestno zavračajo nošenje naglavnih rut.

Iranski poslanci so potrdili uveljavitev predloga zakona o “podpori kulturi hidžaba in čistosti” za poskusno obdobje treh let, je danes poročala iranska tiskovna agencija Irna. Predlog zakona mora odobriti še iranski svet varuhov, ki je najvišje zakonodajno telo v državi.

Najnovejša različica predloga predvideva stroge kazni za kršitev islamskega kodeksa oblačenja, ki velja za ženske v Iranu že od prvih let republike po islamski revoluciji leta 1979.

V primeru večkratnih kršitev ženskam, ki ne bodo nosile naglavne rute ali primernih oblačil, grozi globa. V skrajnih primerih pa jim grozi tudi kazen do 15 let zapora in plačilo denarne kazni, ki znaša preračunano več kot 5000 evrov. Tujce pa bi lahko oblasti v primeru kršitev izgnale iz države, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iran
Stringer/REUTERS

Še posebej ostre kazni so predvidene za znane osebnosti. Predlog zakona tako predvideva prepoved opravljanja poklica do 15 let, sodstvo pa bi imelo možnost odvzema desetine premoženja, poroča dpa, ki ob tem navaja, da so med zadnjim protestnim valom v Iranu številne filmske ustvarjalke izrazile solidarnost z ženskim gibanjem.

Protesti v Iranu so izbruhnili po smrti 22-letne Mahse Amini, ki je umrla septembra lani po policijskem pridržanju. Pred tem jo je iranska moralna policija aretirala zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab.

Njena smrt je sprožila večmesečne množične proteste, ki so bili sprva usmerjeni poti islamskim pravilom oblačenja za ženske, nato pa so prerasli v protivladne demonstracije oziroma odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v islamski republiki. Med protesti je bilo ubitih na stotine ljudi, na tisoče pa aretiranih.

Reforma zakona za zaostritev kazni je odgovor klerikalnega in političnega vodstva v Iranu na proteste. Medtem ko se je življenje v državi v veliki meri vrnilo v običajne tirnice, pa se številne ženske v večjih mestih še naprej upirajo zahtevi po nošenju naglavnih rut, tudi v znak tihega protesta, poroča dpa.

Zagovorniki trde linije v državi zato že nekaj časa pozivajo k strožjemu ukrepanju proti številnim kršitvam glede pravil oblačenja. Oblasti in policija so tako v preteklih mesecih zaostrile ukrepe proti ženskam in podjetjem, ki ne upoštevajo kodeksa oblačenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje