Obsežno iskalno akcijo v Srbiji prekinili: “Deklice ni v okolici doma”

Svet 27. Mar 202406:45 > 18:58 2 komentarja
Pogrešana deklica
Foto: Pronadjime.mup.gov.rs

Na vzhodu Srbije še vedno pogrešajo deklico, ki je v torek popoldne med sprehodom z družino izginila. Kljub temu so policisti po 27 urah iskalno akcijo v okolici dekličinega doma prekinili, saj so ugotovili, da je na območju, kjer je izginila, zagotovo ni.

Tudi danes se je v okolici Banjskega polja v Srbiji nadaljevala iskalna akcija za pogrešano deklico Danko Ilić, ki je v torek popoldne izginila med družinskim prehodom.

Kljub obsežnim aktivnostim, ki so jih pristojni s pomočjo prostovoljcev v roku 27 ur izvedli na deset kvadratnih kilometrov velikem območju v okolici družinske hiše, deklice niso našli. “Vsi pridobljeni rezultati so pokazali, da deklice zagotovo ni na tem območju,” so sporočili s srbskega notranjega ministrstva in dodali, da so iskanje na omenjenem terenu zato prekinili.

Podrobnosti o nadaljevanju iskalne akcije javnosti še niso sporočili, saj bo po besedah ministrstva preiskava tako bolj učinkovita. Ob tem so zagotovili, da policisti nadaljujejo operativno delo.

Deklico iskalo več kot 2.000 ljudi

V iskalni akciji še ne dveletnega otroka so policistom, iskalnim psom in gorskim reševalcem v torek in sredo pomagali lovci in krajani, na pomoč pa je prišla tudi žandarmerija. Skupno jo je iskalo več kot 2.000 ljudi, je poročal N1 Beograd.

Iz zraka so pri iskanju pomagali tudi helikopter in droni. Ti so kraj na vzhodu Srbije preletavali tudi ponoči, ko so deklico iskali s termovizijsko kamero. Teren, kjer je potekala iskalna akcija, so predstavniki reševalnih ekip opisali kot zelo neugodnega. Prekriva ga namreč gozd, prepreden s potoki, dodatno pa je iskanje otežil tudi dež.

Po poročanju N1 Beograd so prvič v Srbiji aktivirali tudi sistem Najdi me (Pronađi me). Gre za sistem, ki obvešča o izginotju otroka. Tako so z obvestilom o izginotju deklice v Banjskem polju včeraj prekinili televizijske in radijske programe, sistem je državljanom razposlal opozorilna SMS-sporočila, opozorila pa so se prikazovala tudi na informativnih portalih letališč, avtobusnih postaj in drugod.

Prav tako so bile na vstopu v Banjsko polje postavljene kontrolne točke, kjer so policisti pregledovali vozila. Pregledali so tudi vse zapuščene objekte na območju in preverili osebe, ki so imele v preteklosti težave z zakonom.

“Ko sem se obrnila, je ni bilo več”

Deklica je od mame Ivane Dragomirović odtavala v kratkem trenutku nepozornosti, ko se je ukvarjala z drugimi otroki. Kot je povedala za srbske medije, živijo v bližnjem mestu Bor, Danko in njenega brata pa je na Banjsko polje pripeljala na sprehod. “Ko sem se obrnila, je ni bilo več. Klicala sem jo, a ni odgovorila. V bližini je gozd, prosim boga, da jo čim prej najdemo,” je dejala mater pogrešane deklice, ki bo dve leti dopolnila maja.

Danes se je oglasil tudi dekličin oče Miloš Ilić, ki je na Facebooku zapisal: “Zlato očetovo, očka te bo našel. Moj mali svet.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje