Islamski džihad objavil posnetek talcev: “Upam, da vas vidim prihodnji teden”

Svet 09. Nov 202322:00 0 komentarjev
Islamski džihad
Islamski džihad (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

Skrajno palestinsko gibanje Islamski džihad, ki deluje v Gazi, je objavilo nov posnetek, v katerem spregovorita tudi dva talca.

Islamski džihad, ki se je pridružil Hamasovemu napadu na Izrael 7. oktobra, je objavil nov videoposnetek dveh zajetih Izraelcev – starejše ženske in mlajšega fanta.

Ob tem so iz oboroženega gibanja sporočili, da so pripravljeni talca izpustiti (zaradi humanitarnih in medicinskih razlogov), ko bodo za to izpolnjeni ustrezni pogoji. Kot je povedal predstavnik Islamskega džihada, bi izpustili Hano Kacir, saj ji zaradi pomanjkanja zdravil, goriva in elektrike ne morejo zagotoviti zdravljenja, ter Jagila Jakoba. Razlog za njegovo izpustitev je mladost, pri čemer pa je po predstavnikovih besedah “v zaporih okupatorja na stotine palestinskih otrok”.

Po oceni izraelskih oblasti so palestinski borci 7. oktobra zajeli okoli 240 talcev. Veliko večino glede na dostopne informacije zadržuje Hamas, po lastnih navedbah pa jih je v ujetništvu Islamskega džihada najmanj 30.

“Upam, da vas bom lahko videla prihodnji teden. Smo zadovoljni in zdravi in želimo si, da bi bili vsi zadovoljni,” je povedala starejša talka, ki je med snemanjem posnetka sedela v invalidskem vozičku.

Po navedbah tiskovne agencije Reuters je videoposnetek tretji posnetek talcev, ki so ga objavili borci v Gazi. Doslej so izpustili štiri talke: 20. oktobra sta bili izpuščeni ameriški državljanki, mati in hči, 59-letna Judith Raanan in 17-letna Natalie Raanan, 23. oktobra pa je sledila še izpustitev dveh Izraelk, 79-letne Nurit Kuper in 85-letne Jočeved Lifšic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!