Spregovorila je izpuščena talka: “Preživela sem pekel” (VIDEO)

Svet 24. Okt 202312:23 6 komentarjev

Dan po tem ko je bila izpuščena iz ujetništva v Gazi, je v Tel Avivu za medije spregovorila 85-letna Jočeved Lifšic.

85-letna Jočeved Lifšic je ena od talk, ki so jih v napadu 7. oktobra zajeli napadalci Hamasa. Skupaj z možem so jo zajeli v kibucu Nir Oz blizu Gaze, izpuščena pa je bila v ponedeljek – skupaj z 79-letno Nurit Kuper.

Lifšic je za medije spregovorila v bolnišnici v Tel Avivu, kjer okreva po več kot dvotedenskem bivanju v ujetništvu v Gazi. Kot je opisala, je preživela “pekel”. Pojasnila je, da so jo v Gazo pripeljali na motorju, zaradi česar je dobila modrice, med vožnjo je prav tako težko dihala, njene besede povzema BBC. Po besedah hčerke Šarone, ki je bila med novinarsko konferenco prisotna ob materi, je Jočeved Lifšic modrice dobila od udarcev s palico.

Po pripovedovanju hčerke je morala zajeta 85-letnica več kilometrov hoditi po mokrem terenu, ugrabitelji pa da so ji vzeli nakit in uro.

Povedala je tudi, da so ugrabitelji dejali, da “verjamejo v Koran” in da talcem ne bodo škodili, ter da je bila v ujetništvu prisotna tudi medicinska ekipa – zdravnik jo je obiskal na dva do tri dni, dobivali so tudi zdravila, ki so jih potrebovali. Skupaj z nekaterimi drugimi talci je bivala v enem od predorov, kjer je spala na vzmetnici, še povzema omenjeni britanski medij. Predore pod Gazo je primerjala s pajkovo mrežo.

Jočeved Lifšic
Jočeved Lifšic (Foto: Janis Laizans/REUTERS)

Kot je dejala, so bili na čistem, ugrabitelji pa so “poskrbeli za vsako podrobnost”. Jedli so sir in kumarice, enako kot njihovi ugrabitelji.

Komentirala je tudi, da je izraelska vlada za pregrado, ki omejuje Gazo, odštela veliko denarja, pri čemer pa je bila neuspešna pri preprečevanju tovrstnega napada. Proti izraelski vladi premierja Benjamina Netanjahuja tudi sicer od začetka eskalacije nasilja redno potekajo protesti.

Vnuk Jočeved Lifšic je za tiskovno agencijo Reuters povedal, da je bila 85-letnica skupaj z možem aktivistka za mir in da je več kot desetletje Palestincem iz Gaze pomagala do izraelskih bolnišnic, kjer so jih lahko ustrezno zdravili.

Preden je Hamas iz Gaze izpustil Jočeved Lifšic in Nurit Kuper, sta bili minuli teden izpuščeni tudi Američanki, mama Judith in hčer Natalie Ranaan.

Po navedbah izraelske oblasti je v Gazi še vedno več kot 200 talcev, tako izraelskih kot drugih državljanov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje