Islandski eksperiment: štiridnevni delovni teden izjemen uspeh

Svet 06. Jul 202115:05 > 15:37 0 komentarjev
Ljudje v pisarni
Profimedia

Na Islandiji so med letoma 2015 in 2019 preizkušali, kako se obnese štiridnevni delovni teden. Eksperiment se je izkazal kot izjemno uspešen, saj so vključeni delavci poročali o večji produktivnosti, manj stresa in lažjem usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja.

Mestni svet Reykjavika je v sodelovanju z vlado vodil raziskavo, v kateri je več kot 2.500 delavcev (to predstavlja en odstotek islandske delovno aktivne populacije) delalo štiri namesto pet dni na teden. Eksperiment so izvajali med letoma 2015 in 2019, delavci pa so bili plačani enako kot prej za manj delovnih ur.

Raziskovalci so ugotovili, da je produktivnost ostala na enaki ravni oziroma se je celo povečala. Zaposleni so poročali o manj stresa in lažjem usklajevanju poklicnega in zasebnega življenja. Na voljo jim je ostalo več časa za družino, hobije in gospodinjska opravila.

V eksperiment so bili vključeni tako pisarniški delavci kot vzgojitelji, zdravstveni delavci in zaposleni v socialnih službah.

Mnogi so se odločili, da bodo obdržali 35- oziroma 36-urni delovni teden, so po končanem eksperimentu sporočili raziskovalci britanskega možganskega trusta (think tank) Alda. Skrajšani delovni čas bo zdaj imelo 86 odstotkov islandske delovne sile.

Ključna je organizacija dela

Gudmundur Haraldsson, raziskovalec v Aldi, je za BBC dejal: “Islandska pot do krajšega delovnika nam je pokazala, da ni mogoče le delati manj v teh modernih časih, temveč da je mogoče narediti tudi resničen napredek.”

“Ključna je bila organizacija, in k učinkovitejši organizaciji je ljudi spodbudila nagrada – štiridnevni delovni teden. Mnogi sestanki so tako odpadli, saj je bil velikokrat dovolj le e-mail,” so zapisali v poročilu.

Tudi v Španiji v nekaterih podjetjih izvajajo pilotno študijo štiridnevnega delovnega tedna, kar je sprožila predvsem pandemija covida-19. Novozelandsko podjetje Unilever pa je svojim delavcem prav tako dalo možnost, da delajo 20 odstotkov manj, ne da bi to škodilo njihovi plači.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!