Italija na pragu desne vlade, ki v Evropi že povzroča skrbi

Svet 25. Sep 202206:56 15 komentarjev
Giorgia Meloni
PROFIMEDIA

V Italiji potekajo predčasne parlamentarne volitve, na katerih se zmaga nasmiha skrajno desni stranki Bratje Italije. Njena predsednica Giorgia Meloni, ki bi tako postala prva premierka v zgodovini države, že vso kampanjo zavrača kritike o skrajnih stališčih stranke, ki ji mnogi nadevajo oznako "postfašistična". Morebitna zmaga desnice zaradi suverenističnih teženj skrbi tudi Evropsko unijo, v kateri je imela Italija pod vodstvom Maria Draghija pomembno vlogo.

Italijani so se odpravili na volišča, kjer na predčasnih volitvah izbirajo nove poslance v dvodomni parlament. Do 12. ure je glas po podatkih notranjega ministrstva oddalo manj kot 19 odstotkov volivcev, kar je manj kot na volitvah pred štirimi leti, na katerih je bila s 73 odstotki udeležba najnižja po drugi svetovni vojni. Po napovedih bo danes na volišča prišlo manj kot 70 odstotkov upravičencev.

Čeprav italijanska politika velja za izjemno nepredvidljivo, bi bilo na tokratnih volitvah vse razen gladke zmage desnice presenečenje. Zadnja merjenja javnega mnenja, ki jih je objavila italijanska tiskovna agencija Ansa, kažejo, da lahko koalicija desnih strank v sestavi Bratje Italije, Liga in Naprej, Italija na volitvah doseže od 44 do 47 odstotkov glasov.

Absolutna zmaga se napoveduje stranki Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni, ki ji ankete napovedujejo približno 25 odstotkov glasov. Meloni vodi stranko, ki se kot edina od večjih ni pridružila široki koaliciji vlade Maria Draghija. To ji je v volilni tekmi koristilo, kar kažejo tudi meritve javnega mnenja. Podpora je stranki odločilno začela rasti prav v obdobju, ko je bila Draghijeva vlada v krizi in tik pred razpadom.

Meloni je Brate Italije na prag volilne zmage popeljala s političnega obrobja. Na zadnjih volitvah leta 2018 je stranka dosegla nekaj več kot štiri odstotke, ves čas svojega obstoja pa je bila del opozicije. A če je stranka nastala šele leta 2012, je njena predsednica v politiki že dolgo. Pri 15 letih se je včlanila v podmladek italijanskega socialnega gibanja (Movimento Sociale Italiano), ki so ga po drugi svetovni vojni ustanovili privrženci Mussolinija. Leta 2008 je postala najmlajša ministrica v italijanski zgodovini, zdaj pa cilja na mesto prve premierke v zgodovini države.

Bratje Italije in njihova predsednica so se na poti s politične margine večkrat preoblikovali in ublažili nekatere skrajne ideje. V zadnjih letih je v njihovih vrstah potihnil predvsem evroskepticizem, vendar Meloni s strankarskimi kolegi od nekaterih stališč ne odstopa. Protimigrantska politika, nasprotovanje istospolnim porokam ter pravici do splava so stališča, od katerih Meloni ne odstopa. Med volilno kampanjo sta stranka in njena predsednica želeli omiliti svojo radikalno podobo, močno pa sta se otepali predvsem povezovanja s fašizmom. Meloni je svoje izjave o Mussoliniju kot dobrem politiku v pogovoru za Reuters preklicala z besedami, da danes meni drugače. Vendar kljub temu tribarvna plamenica, ki je bila zaščitni znak prej omenjenega italijanskega socialnega gibanja, ostaja v strankinem grbu.

Če se bodo volilne napovedi uresničile, se bosta zmagovalki volitev v vladni koaliciji pridružili še stranki Liga Mattea Salvinija in Naprej, Italija Silvia Berlusconija. Stranki sta se sicer z Brati Italije v koalicijo povezali že takoj na začetku volilne kampanje. Salvinijevi stranki podpora sicer v zadnjem času pada, vendar mu ankete še vedno napovedujejo okoli 12 odstotkov glasov, kar ga uvršča na četrto mesto med strankami. Naprej, Italija večkratnega premierja Berlusconija se v napovedih giblje pri osmih odstotkih.

Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni,Matteo Salvini
REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Liga in Naprej Italija sta naravni zaveznici stranke Giorgie Meloni, njihovi pogledi se skladajo predvsem na področju protimigrantske politike. Salvini, ki bi lahko v novi vladi znova postal notranji minister, je na strankarskem shodu po poročanju Rai News že napovedal, da bo, če postane minister, na prvem zasedanju vlade skušal sprejeti dekret o varnosti, ki zadeva tudi prihode migrantov. “V Italijo bo vstopil samo tisti, ki bo imel dovoljenje,” je bil jasen Salvini. Ta si z Meloni deli tudi zelo podobne poglede na Evropsko unijo, ki pa se, kot ugotavlja Guardian, skladajo z vizijo madžarskega predsednika Viktorja Orbana. Ob napovedi Bruslja, da bo Madžarski zamrznil evropska sredstva, sta se oba voditelja postavila na Orbanovo stran.

Ne spreglejte oddaje N1 STUDIO o italijanskih volitvah:

Levica brez odgovora na desno koalicijo

Na levem polu možnosti za koalicijo, ki bi premagala trojček Meloni–Salvini–Berlusconi, skorajda ni. Demokratska stranka z Enricom Letto na čelu je sicer s približno 22 odstotki na drugem mestu glede na volilne napovedi, vendar njenim potencialnim partnericam ankete napovedujejo izjemno nizke odstotke glasov. Levi pol bi na podlagi anket lahko dosegel zgolj 28 odstotkov glasov, zato bi moral Letta, če bi se želel vsaj približati izkupičku desnice, partnerje iskati tudi na sredini.

Tam prevladujeta stranki Gibanje petih zvezd in Tretji pol, ki jima meritve javnega mnenja kažejo 13- in 7-odstotno podporo. Vendar je uspešnost takega povezovanja pod vprašajem, saj ni znano, kakšni so odnosi z Gibanjem petih zvezd, ki je bilo po tem, ko je z neglasovanjem o vladnih predlogih sprožilo padec Draghijeve vlade, deležno ostrih besed tudi Demokratske stranke.

Slovenski zamejci v italijanskem parlamentu nimajo zakonsko zagotovljenega sedeža, jih pa že dolga leta zastopajo zamejski kandidati, ki kandidirajo na strankarskih listah. Za sedež v parlamentu se bo letos ponovno potegovala kandidatka slovenskega rodu Tatjana Rojc, ki je bila senatorka že v zadnjem mandatu. Za izvolitev ima dobre možnosti, saj jo je Demokratska stranka postavila za nosilko liste v Furlaniji – Julijski krajini, kar pa pomeni, da bo morala v senatu poleg interesov zamejske skupnosti zagovarjati tudi interese vseh volilcev Demokratske stranke v Furlaniji – Julijski krajini.

Za Italijo je dobro leto Draghijeve vlade narodne enotnosti, kjer so bile zaradi pandemije in vojne v Ukrajini stranke različnih pogledov prisiljene v sodelovanje. Z nastopom nove vlade se bo po pričakovanju številnih vrnila pregovorno kaotična italijanska politika, v kateri so presenečenja del vsakdana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje