Po smrti 22-letnice protestnice v Iranu zažigajo svoje naglavne rute (VIDEO)

Svet 21. Sep 202209:46 0 komentarjev
Protestnica v Iranu
PROFIMEDIA

Več dni po smrti 22-letne Mahse Amini, ki jo je zaradi domnevnega kršenja zakona o hidžabu prijela iranska moralna in verska policija, se jeza številnih Irancev ni polegla. V več mestih po državi ljudje že več dni protestirajo, v mestu Sari severno od Teherana pa so ženske po poročanju BBC protestno zažigale svoje hidžabe. Na protestih je do zdaj umrlo najmanj osem ljudi, številni so poškodovani.

22-letno Mahso Amini je prejšnji teden med družinskim obiskom v Teheranu zaradi njene “neislamske” obleke aretirala moralna in verska policija ter jo odpeljala na policijsko postajo. Po poročilih policije je tam zaradi odpovedi srca omedlela in nato padla v komo. Še isti dan so jo odpeljali v bolnišnico, kjer je v petek umrla. Po navedbah vršilke dolžnosti visoke komisarke ZN za človekove pravice Nade al Nashif pa naj bi se policija do Amini vedla izjemno grobo. Policisti naj bi z njeno glavo udarjali ob eno od svojih vozil ter jo po glavi tepli s palicami, navedbe komisarke povzema BBC.

Na sobotnem pogrebu 22-letnice se je zbralo na tisoče ljudi, pri čemer je bilo slišati tudi posamične protestne vzklike proti iranski policiji. Od takrat protesti potekajo po več iranskih mestih. Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, ki povzema navedbe iranskih medijev, je policija proti 500 protestnikom, ki so se v nedeljo zbrali v mestu Sanandaj v provinci Kurdistan na severozahodu države, uporabila solzivec, več ljudi pa je pridržala.

BBC poroča, da so v ponedeljek prav v tej regiji, od koder je bila doma Amini, varnostne sile streljale na protestnike in ubile tri ljudi. Ženske so med protestom v mestu Sari severno od Teheran protestno zažigale svoje hidžabe, še navaja BBC. Množice so protestirale tudi v Teheranu, kjer so ženske snele naglavne rute in vzklikale “smrt diktatorju”; vzklik, ki je pogosto uperjen proti ajatoli Aliju Hameneju.

Nekateri za smrt Mahse Amini neposredno krivijo prav iranskega vrhovnega voditelja Hameneja. Ta je danes sicer javno spregovoril, vendar ni omenil širjenja nemirov, medtem ko je ultrakonservativni predsednik države Raisi danes nagovoril Generalno skupščino ZN v New Yorku, kjer je izrazil prepričanje, da ima Zahod dvojne standarde glede žensk, pri čemer je opozoril na smrti staroselskih žensk v Kanadi in na ravnanja Izraelcev na palestinskih ozemljih.

Na družbenih omrežjih se je znova razširil tudi že star govor iranskega vrhovnega voditelja Hameneja, v katerem je branil vlogo moralne policije in vztrajal, da je treba ženske prisiliti v spoštovanje strogega islamskega načina oblačenja. Moralno in versko policijo so kritizirali celo v iranskem parlamentu, kritikam pa so se pridružili nekateri vidni kleriki, med njimi nekdanji predsednik Mohamed Hatami. Po njihovem mnenju incident namreč ni resno škodil le ugledu države, ampak tudi islama.

Protestnica v Iranu Protestnica v Iranu
PROFIMEDIA
Protestnica v Iranu Protestnica v Iranu
PROFIMEDIA
Protestnica v Iranu Protestnica v Iranu
PROFIMEDIA

V Iranu od islamske revolucije leta 1979 veljajo stroga pravila oblačenja za ženske. Vendar jih ženske, zlasti v premožnejših soseskah in velikih mestih, že dolgo ne upoštevajo. Vlada pod iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem in skrajni konservativci v parlamentu si že več mesecev prizadeva za strožje izvajanje zakonov. Moralna policija tako uveljavlja pravila oblačenja, včasih tudi s silo, kar je v zadnjih tednih privedlo do vnovičnih protestov in upiranja žensk.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!