N1 STUDIO: Zmaga se obeta “talentirani” desničarki, ki še ni opravila s fašizmom

Svet 23. Sep 202221:00 9 komentarjev

Nedeljske volitve v Italiji bi lahko spremenile marsikaj – na oblast bi lahko, če se analize javnega mnenja izkažejo za točne, prišla skrajna desnica. Vodja skrajno desne stranke Bratje Italije Giorgia Meloni je v četrtek že sporočila, da so na to pripravljeni. V Bruslju in marsikje po Evropi tako zaskrbljeno pričakujejo volilni dan. O tem, kakšna prihodnost se obeta Italiji in Evropi, v oddaji N1 STUDIO z ameriškim strokovnjakom za politično komuniciranje, ki je vpet v predvolilno dogajanje v Italiji Arunom Chaudharyjem, in nekdanjim dopisnikom Dela iz Rima Tonetom Hočevarjem.

Javnomnenjske raziskave, ki so bile objavljene pred dvema tednoma, kažejo, da naj bi se v nedeljo na italijanskih volitvah najbolje odrezali skrajni desničarji oziroma stranka Bratje Italije (prejeli naj bi 25 odstotkov glasov podpore), medtem ko naj bi se na drugo mesto uvrstila levosredinska Demokratska stranka, ki se ji obeta okoli 22 oziroma 23 odstotkov glasov.

Arun Chaudhary, strokovnjak za kampanje in politično komuniciranje ter nekdanji sodelavec predsednika ZDA Baracka Obame in uveljavljenega ameriškega politika Bernieja Sandersa, ki trenutno sodeluje z italijansko levico, pri tem opozarja, da se na rezultate javnomnenjskih anket ne gre povsem zanesti. Po njegovem je “vse bolj zapleteno, kot je videti”.

Razlika med strankama, ki naj bi prejeli največ glasov, po njegovem ni edina ključna, saj je pomembno, kaj se dogaja s podporo drugim strankam, predvsem populistično stranko Gibanje petih zvezd in desno Ligo, političnim projektom Mattea Salvinija. Rast podpore postfašistične stranke Bratje Italije se namreč dogaja na račun Lige, na račun desnice pa – predvsem na jugu – raste podpora Gibanju petih zvezd. A ker Gibanje ni del levosredinske koalicije, ti glasovi, ki resda zapuščajo desnico, ne gredo k desnici.

Chaudhary je v pogovoru za N1 STUDIO menil, da voditeljici Bratov Italije Giorgii Meloni lahko spodleti volilni uspeh, ki ji ga sicer napovedujejo. Četrtkovo zborovanje desnega pola v Rimu – poleg Bratov Italije desno koalicijo tvorita še stranka Liga in Naprej Italija – po njegovem pripovedovanju ni bilo obiskano tako množično, kot bi lahko bilo. Čeravno se ga je poleg Meloni in Salvinija udeležil tudi uveljavljeni politik italijanske desnice Silvio Berlusconi. Zborovanja se je po sogovornikovih besedah udeležilo nekaj tisoč ljudi, a med njimi ni bilo “veliko radovednežev, ki bi prej šli iz službe, da bi pogledali, kaj se dogaja oziroma kaj ima povedati Meloni”.

Italija
PROFIMEDIA

Meloni kot talentirana političarka in “vredna nasprotnica”

Stranko Bratje Italije so na zadnjih parlamentarnih volitvah pred štirimi leti podprli štirje odstotki volilcev, zato se zdi, da je Meloni dosegla velik uspeh – nenazadnje bo v primeru zmage postala glavna pogajalka za sestavo vlade. Chaudhary, ki sicer sodeluje z italijansko levico, je italijansko političarko ocenil kot “vredno nasprotnico”, prav tako je menil, da je zelo talentirana, celo da je “politični talent svoje generacije v Evropi”.

Za njen uspeh oziroma uspeh Bratov Italije Chaudhary vidi različne dejavnike. Na prvem mestu je omenil “politično pozicioniranje”, ki ga je Bratom Italije omogočila opozicijska funkcija, v sklopu katere so lahko nagovorili “vsakega, ki ni bil zadovoljen z vladnimi odločitvami; vsakega, ki so ga skrbele naraščajoče cene”. Po sogovornikovi oceni Meloni zna zelo dobro slišati in uporabiti “bolečino revnih”. Čeprav podobno kot drugi desni stranki, Liga in Naprej Italija, zagovarja liberalne ekonomske politike, je Meloni nekoliko več pozornosti namenila delavskim pravicam.

Ameriški strokovnjak je spregovoril tudi o razlogih za neuspeh levega pola. Največjo težavo po njegovi oceni predstavlja spodkopano zaupanje. “To ni vprašanje težav, temveč zaupanja, ki so ga ljudje izgubili do Demokratske stranke,” je opisal in poudaril, da je pot do povrnitve zaupanje dolga. “V ZDA pravimo, da se zaupanje pridobiva po kapljicah, izgublja pa v vedrih. Če je levica izgubila vedra zaupanja, bo potrebovala veliko časa, da si ga bo po kapljicah pridobila nazaj. A zdaj ni pravi čas za to,” je dodal.

“Italija nikoli ni bila leva dežela”

Da je razlogov za uspeh Meloni več, je v oddaji N1 STUDIO menil tudi dolgoletni Delov dopisnik, ki je poročal tudi iz Rima, Tone Hočevar. Kot je pojasnil, “Italija nikoli ni bila leva dežela”, levi in desni pol nikoli nista bila razdeljena na polovico, temveč sta bili dve tretjini vselej za desnico. Po njegovih besedah je levica prav tako “slabotna in ni zmožna povezovanja”. “Italijanska levica ima grozljive težave,” je poudaril.

Podobno kot Chaudhary tudi Hočevar Meloni vidi kot talentirano in bistro političarko “z izjemnim darom nastopanja”. Meloni, ki ima, tako Hočevar, “prirojeno sovraštvo do levice”, je odraščala z mamo samohranilko, saj ju je oče, visok funkcionar Komunistične partije, zapustil. “Sovražila je vse, kar ni bilo protikomunistično,” je opisal in spomnil, da je bila Meloni že pri 30. letih ministrica.

Kar zadeva odnos med Meloni in Salvinijem oziroma Berlusconijem, je Hočevar ocenil, da se političarka ne bo pustila voditi. “Berlusconiju je vseeno za vse, od nekdaj ga je zanimalo le to, kako bodo preživela njegova podjetja. Salvini pa je tako kot oče Meloni začel v Komunistični partiji, a je kričač. Če bi lahko prestopil, bi bil pri Meloni. Še nedolgo nazaj se je v Moskvi kazal z majico ruskega predsednika Vladimirja Putina,” je dodal.

So Bratje Italije res opravili s fašizmom?

Medtem ko Meloni javnost skuša prepričati, da se Bratje Italije, formalni nasledniki neofašistične stranke, distancirajo od fašizma, temu, tako Hočevar, še zdaleč ni tako. “Meloni jih skupaj drži ravno s fašističnimi idejami. Ona govori o tem, da je opravila s fašizmom. A ko so pred časom pokopali enega od vidnih privržencev, so udeleženci pozdravljali s fašističnim pozdravom,” je spomnil in ocenil, da bi lahko Meloni vladala kot dober populist, saj je med drugim zelo spretna z besedami.

Povprečno se vlade v Italiji menjajo na dobro leto, Meloni pa napoveduje, da bo vladala pet let. “Pogovarjal sem se z analitiki. Pravijo, da bo perfektno že to, če bo vladala dve leti,” je komentiral Hočevar. Po njegovih besedah je tako dolge mandate doslej izpeljal le Berlusconi, čigar ekonomsko zaledje pa je dobro znano.

In kaj zmaga Meloni pomeni za evropsko desnico, katere predstavnik je denimo madžarski premier Viktor Orban? Hočevar je v oddaji Orbana primerjal s Salvinijem, pri čemer je menil, da je Meloni “ostrejša” in še bolj desna. “Desnica se med Rimom in Budimpešto čez naše ozemlje resda ne bo povezala, a to je njena širitev daleč na vzhod in zahod,” je dodal in spomnil, da je evropska desnica povezana tudi v Bruslju.

Posebnih sprememb v odnosu Rima do Slovenije Hočevar sicer ne pričakuje, saj da so italijanske oblasti relativno slabo podučene o Sloveniji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje