Italijanska leva sredina združuje moči, da bi preprečila vrnitev fašizma

Svet 07. Avg 202219:09 2 komentarja
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni na shodu stranke Bratje Italije / Profimedia

Italijo po padcu vlade narodne enotnosti Maria Draghija, ki je odstopil prejšnji mesec, konec septembra čakajo predčasne parlamentarne volitve. Na volitvah se glede na ankete zmaga trenutno nasmiha skrajno desni stranki Bratje Italije, naslednici nekdanjih fašističnih strank, edini parlamentarni stranki, ki ni bila članica Draghijeve koalicije. Njena predsednica Giorgia Meloni bi lahko postala prva italijanska premierka. Levosredinske stranke se, da bi preprečile zmago skrajne desnice, povezujejo v predvolilno koalicijo.

Najprej je levosredinska Demokratska stranka pod vodstvom nekdanjega premiera Enrica Lette, ki je v javnomnenjskih anketah tik za Brati Italije, v torek sklenila zavezništvo z manjšo sredinsko stranko Akcija in njeno partnerico +Evropa.

Konec tedna so se pridružili še Zeleni, Italijanska levica in tudi nova stranka zunanjega ministra Luigija Di Maia, poimenovana Skupaj za prihodnost.

Italija volitve leva koalicija
Enrico Letta (z očali) skupaj z nekaterimi svojimi predvolilnimi zavezniki / Profimedia

Široko zavezništvo je nujno, saj imajo zaveznike tudi Bratje Italije pod vodstvom nekdanje ministrice v vladi Silvia Berlusconija Giorgie Meloni, in sicer stranko Liga Mattea Salvinija in Berlusconijevo Naprej Italija. Skupaj se jim na volitvah nasmiha približno 40 odstotkov glasov.

Zunaj predvolilnih koalicij je ostala zmagovalka prejšnjih parlamentarnih volitev – populistično Gibanje petih zvezd – ki je s postavljanjem ultimatov tudi sprožilo vladno krizo in odstop premiera Draghija. Nekdanji predsednik Gibanja, zunanji minister Luigi di Maio, je nedavno zapustil stranko in že omenjeno stranko Skupaj za prihodnost.

Predvolilno kampanjo za zdaj zaznamujejo očitki, da je padec vlade sprožila Rusija. Časnik La Stampa je konec julija poročal, da je eden od ruskih diplomatov svetovalca Mattea Salvinija v maju spraševal, če namerava odreči podporo Draghijevi vladi. Silvio Berlusconi pa naj bi po pisanju časnika La Repubblica na dan, ko je njegova stranka odrekla podporo Draghiju, govoril z ruskim veleposlanikom v Italiji.

Meloni, Salvini in Berlusconi
Zavezniki Matteo Salvini, Giorgia Meloni in Silvio Berlusconi / Profimedia

V levosredinskih strankah zato že svarijo, da bodo “prihodnje volitve izbira med Italijo kot eno velikih evropskih držav in Italijo kot zaveznico Orbana in Putina.”

Predsednica Bratov Italije Giorgia Meloni, znana po protimigrantski in homofobni retoriki (trdi sicer, da v Italiji homofobije sploh ni), se je za razliko od njenih zaveznikov, Berlusconija in Salvinija, glede ruske agresije odločno postavila na stran Ukrajine, razkritja o domnevnih ruskih povezavah, pa bi lahko vnesla napetosti v predvolilno koalicijo.

Na levi sredini se sicer te že pojavljajo, saj ena od strank, ki je najprej sklenila predvolilni sporazum z Demokratsko stranko, nasprotuje nadaljnji širitvi zavezništva in naj bi že razmišljala o izstopu.

V manj kot 75 letih obstoja demokratične republike je sicer Italijo vodilo kar 67 različnih vlad.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje