Italijanska policija razbila mrežo tihotapcev

Svet 10. Maj 202318:24 1 komentar
italijanska policija
PROFIMEDIA

Italijanska policija je aretirala 29 ljudi, obtoženih pripadnosti tihotapski združbi, ki je prevažala prebežnike čez Sredozemlje iz Turčije in Grčije ter jim pomagala priti preko Italije v severno Evropo.

Po navedbah policije v južni italijanski regiji Kalabriji je preiskava, ki so jo sprožili leta 2018, omogočila razkritje kriminalne združbe, ki so jo sestavljali državljani z Bližnjega vzhoda, večinoma kurdsko-iraškega porekla, ki je imela aktivne celice v Grčiji, Italiji in Turčiji.

Italijanska policija je pri preiskavi sodelovala z Interpolom in Europolom, pa tudi s policijami v Turčiji, Grčiji, Belgiji, Nemčiji, na Švedskem, v Združenem kraljestvu in Maroku, je povedal Francesco Messina, vodja policijske preiskovalne enote za huda kazniva dejanja.

Prebežniki so za potovanje plačali med 7.000 in 15.000 evri. Prvi del zneska so prebežniki plačali celici v Aksarayu v osrednji Turčiji, ki bi organizirala njihov prevoz čez mejo v Grčijo, od koder bi se prebežniki vkrcali na jadrnice. Tihotapci so ljudi s čolni odpeljali tudi neposredno s turške obale, pogosto iz Izmirja, čez Sredozemlje na jug Italije.

Ko so se prebežniki približali italijanski obali, so stopili v stik s sodelavci tamkajšnjih italijanskih celic, ki so jim za plačilo približno 500 do 600 evrov pomagali pri potovanju v severno Italijo. Prebežnike so najprej odpeljali v Milano ali Torino, nato pa naprej v Trst ali Ventimiglio. Mejo so prečkali s tovornjaki, vlaki ali taksiji, odvisno od višine plačila, je še navedla policija.

Letos je po podatkih notranjega ministrstva v Rimu v Italiji pristalo že več kot 45.000 prebežnikov, kar je skoraj štirikrat več kot v enakem obdobju lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje