Italijanska vlada v odhajanju sprostila ukrepe proti koronavirusu

Koronavirus 01. Okt 202221:42 0 komentarjev
metro
Profimedia

Odhajajoča italijanska vlada je kljub naraščajočemu številu primerov okužb danes ublažila ukrepe proti koronavirusu. Obvladovanje epidemije bo v kratkem naloga nove vlade, ki pa jo bo po vseh pričakovanjih vodila skrajno desna stranka Bratje Italije, ki ne skriva svojega nasprotovanja ukrepom za omejevanje okužb.

Vlada Maria Draghija je v petek sporočila, da ne bo podaljšala ukrepov, ki zahtevajo uporabo obraznih mask FFP2 na javnem prevozu, je pa še za en mesec podaljšala obvezno uporabo zaščitnih mask v zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše. Do 31. oktobra, ko se trenutni ukrepi iztečejo, v Italiji pričakujejo oblikovanje nove vlade pod vodstvom voditeljice stranke Bratje Italije Giorgie Meloni, ki pa ima do omejevanja pandemije drugačno stališče kot Draghi.

Ko so v Italiji lani pozimi uvedli obvezno cepljenje za nekatere skupine delavcev ter pogoj PCT (prebolel, cepljen ali testiran) za vstop v javne prostore, je Melonijeva te omejitve namreč močno kritizirala. Prav tako je omejitvam nasprotoval strankarski šef za zdravstveno politiko Marcello Gemmato, ki je v petek za časnik La Repubblica dejal, da se je stranka izrekla proti covidnim potrdilom. Po njegovih besedah potrdilo zagotavlja le “lažno varnost,” saj se lahko ljudje tudi po cepljenju okužijo in širijo novi koronavirus.

Gemmato je še povedal, da bi morala biti cepiva namenjena starejšim in tistim z zdravstvenimi težavami, vendar ne bi smela biti obvezna, in dodal, da se obveznost cepljenja zdravstvenih delavcev ne bo podaljšala, ko se ta ukrep konec leta izteče. Število primerov okužb s koronavirusom v Italiji sicer spet nekoliko narašča, od začetka pandemije pa je v Italiji umrlo več kot 177.000 ljudi s koronavirusom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!