Italijanskemu častniku, ki je vohunil za Ruse, še dodatnih 20 let zapora

Svet 20. Jan 202416:12 4 komentarji
Walter Biot
Walter Biot (Foto: PROFIMEDIA)

Kapitana italijanske mornarice Walterja Biota je rimsko sodišče obsodilo na 20 let zapora zaradi vohunjenja in prejemanja podkupnine. To je sicer njegova druga obsodba, potem ko so ga na vojaškem sodišču marca lani že spoznali za krivega vohunjenja in ga obsodili na 30 let zapora. Kazen že prestaja v vojaškem zaporu.

Kapitana italijanske mornarice Walterja Biota, ki so ga leta 2021 ujeli med predajo zaupnih vojaških dokumentov ruskemu diplomatu, je sodišče v Rimu v petek obsodilo na 20 let zapora zaradi vohunjenja in prejemanja podkupnine.

Prijeli so ga marca 2021, ko je pred nakupovalnim središčem v predmestju Rima zaupne dokumente v zameno za 5000 evrov izročil uslužbencu ruskega veleposlaništva v italijanski prestolnici, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Takrat je delal v uradu načelnika generalštaba italijanske vojske in je imel dostop do številnih zaupnih dokumentov o italijanski obrambi in dejavnostih zveze Nato.

Njegovo prijetje je sprožilo diplomatski spor med Italijo in Rusijo, saj je Rim iz države izgnal dva uslužbenca ruskega veleposlaništva, Moskva pa v odgovor italijanskega diplomata.

To je sicer njegova druga obsodba, potem ko so ga na vojaškem sodišču marca lani že spoznali za krivega vohunjenja in ga obsodili na 30 let zapora. Kazen že prestaja v vojaškem zaporu.

Rimsko sodišče je petkovo sodbo izreklo po sojenju, ki je potekalo za zaprtimi vrati in na katerem sta ga vlada in obrambno ministrstvo tožila kot civilni stranki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje