Italijanski arheologi našli figurice, ki pričajo o verskem življenju v antiki

Svet 20. Apr 202308:20 0 komentarjev
Paeustum, Italija
PROFIMEDIA

V arheološkem najdišču v mestu Paestum v Italiji so arheologi našli figurice, "drobne mojstrovine obrti", ki pripovedujejo o verskem življenju nekdanjega antičnega mesta. Paestum, ki so ga okrog leta 600 pr. n. št. ustanovili Grki, je znan predvsem po dobro ohranjenih templjih, ki ga uvrščajo na Unescov seznam svetovne dediščine.

Arheologi so med izkopavanji na arheološkem najdišču Paestum na jugu Italije našli številne figurice iz terakote, ki dajejo vpogled v versko življenje v antičnem mestu Paestum.

Poleg sedmih bikovih glav, nekaj miniaturnih templjev in oltarjev so v arheološkem parku Paestum in Velia našli upodobitve grškega boga ljubezni Erosa, ki jezdi delfina. V arheološkem parku so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa najdbe opisali kot “drobne mojstrovine obrti”.

Nanje so naleteli v majhnem templju, ki so ga sicer arheologi odkrili leta 2019 in datira v prva desetletja 5. stoletja pr. n. št.

Po besedah generalnega direktorja državnih muzejev Massima Osanne odkritja “mečejo zelo zanimivo luč na starodavno versko življenje”.

Paeustum, Italija
PROFIMEDIA

Poleg figuric in drugih okrasnih elementov so denimo pred oltarjem templja izkopali kamnito ploščo z nekakšnim lijakom, v katerega so se med verskimi obredi stekale tekočine, kot je kri darovanih živali, je pojasnila direktorica arheološkega parka Tiziana D’Angelo.

Paeustum, Italija
PROFIMEDIA

Paestum so okoli leta 600 pr. n. št. ustanovili Grki pod imenom Poseidonia, kasneje pa je padel v roke Rimljanom.

Arheološko najdišče, ki leži približno 100 kilometrov jugovzhodno od Neaplja, je vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine. Znano je predvsem po dobro ohranjenih templjih iz grškega obdobja.

“Odkritje na stotine votivnih daril, kipov in oltarjev v majhnem templju v Paestumu potrjuje izjemno vrednost tega mesta,” je po pisanju dpa povedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!