Italijanska premierka Meloni podprla odvzem odlikovanja Titu

Svet 10. Feb 202414:12 > 17:29 64 komentarjev
Giorgia Meloni
Giorgia Meloni (Foto: PROFIMEDIA)

V Italiji obeležujejo dan spomina na žrtve povojnih pobojev in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije. V spominskem parku v Bazovici ob meji s Slovenijo so predstavniki italijanske vlade na spominski slovesnosti položili vence. Prisotna je bila tudi premierka Giorgia Meloni, ki je dejala, da je dan spomina enkrat za vselej pometel z zaroto tišine o teh dogodkih. "A za večdesetletno pozabo ni opravičila," je dodala. Ob robu slovesnosti je podprla odvzem odlikovanja Titu.

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je danes ob italijanskem dnevu spomina na povojne poboje in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije, položila venec k osrednjemu spomeniku na te dogodke pri nekdanjem rudniškem jašku v Bazovici. Dan spomina sicer danes obeležujejo s slovesnostmi po vsej Italiji.

Meloni je dejala, da je k spomeniku v Bazovici prišla že mnogokrat, tudi kot mlado dekle, čeprav so takrat na tiste, ki so se spominjali povojnega trpljenja Italijanov, kazali s prstom, jih obtoževali in jih izolirali, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Dan spomina, ki ga v Italiji na dan podpisa pariške mirovne pogodbe obeležujejo od leta 2005, je po njenih besedah enkrat za vselej pometel z zaroto tišine o teh dogodkih. A za večdesetletno pozabo ni opravičila, je menila.

Kot je še dejala, so se danes prišli poklonit vsem Istranom in Dalmatincem, ki so se zato, da bi še naprej ostali Italijani, odločili zapustiti domove, zemljo in premoženje. Edino, česar jim Titovi komunisti niso mogli vzeti, je njihova identiteta, je zatrdila.

V Bazovici sta premierko med drugimi spremljala zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani in minister za kulturo Gennaro Sangiuliano. Vence so položili tudi predsednik Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga, tržaški župan Roberto Dipiazza in predstavniki več organizacij, ki negujejo spomin na odhod Italijanov iz Istre in Dalmacije.

Dipiazza je po poročanju Anse med drugim izjavil, da prikrivanje zločina pomeni ponovno storitev zločina. Zahvalil se je poslancem desne sredine iz Furlanije-Julijske krajine, ki so v poslanski zbornici vložili predlog zakona, s katerim bi odvzeli državno odlikovanje Josipu Brozu Titu, katerega je označil za krvnika. Tudi Meloni je ob robu slovesnosti v Bazovici podprla odvzem odlikovanja Titu, še poroča Ansa.

Spomenik žrtvam povojnih pobojev v Bazovici
Spomenik žrtvam povojnih pobojev v Bazovici (Foto: Žiga Živulović jr. /BOBO)

Med simboli begunskih in drugih organizacij, ki so jih razobesili ob spomeniku, Ansa izpostavlja prapor mornariške pehotne enote 10. MAS. Gre za enoto, ki se je tudi po kapitulaciji Italije v sodelovanju z nemškimi okupatorji bojevala proti italijanskim in jugoslovanskim partizanom, pri tem pa zagrešila več vojnih zločinov.

V petek je predsednik italijanske republike Sergio Mattarella med drugim dejal, da Italija odgovarja za fašizem, ki je prispeval k začetku uničujoče in bratomorne svetovne vojne. Dodal pa je, da razlogov za povojne poboje ni mogoče reducirati na maščevanje za fašistične zločine.

Predsednik poslanske zbornice Lorenzo Fontana pa je v petek izjavil, da so bili Italijani, ki so stoletja miroljubno živeli v Istri, v letih 1943 in 1945 žrtve enega najbolj krutih zločinov 20. stoletja.

Točne številke pobitih in razseljenih v povojnem času ni. Skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije, ki so ga strokovnjaki z obeh strani meje objavili leta 2000, navaja, da je v povojnih pobojih med obdobjem jugoslovanskega vojaškega nadzora v fojbah umrlo na stotine ljudi. Po navedbah komisije je z ozemlja, ki je po vojni pripadlo slovenski suverenosti, odšlo več kot 27 tisoč ljudi, iz hrvaške Istre in Dalmacije pa med 200 in 300 tisoč ljudi.

Pred muzejem osvoboditve Rimu se je sicer danes zbralo okoli 100 ljudi, ki so izrazili nasprotovanje “mistificirani in strupeni pripovedi države o fojbah, ki je bila vsiljena kot državna resnica”. Ob tem so spomnili na zločine fašistov ter obeležili spomin na junake odporniškega gibanja, poroča Ansa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje