Italijansko mestece ponuja 30.000 evrov, če tam kupite hišo in se vanjo vselite

Magazin 18. Nov 202218:55 0 komentarjev
italija, Presicce
PROFIMEDIA

Idilično mestece na jugu Italije ljudem za nakup hiše in vselitev vanjo ponuja 30.000 evrov, saj upa, da bo s tem oživilo vedno bolj prazno mestno jedro. Ponujen znesek pa je, ker so cene tamkajšnjih nepremičnin tako nizke, za mnoge dovolj tako za nakup kot popravilo ene od hiš v središču mesta.

Mesta širom Italije se vsak dan spomnijo nove ideje, kako v svoja središča privabiti nove prebivalce: od prodaje dotrajanih domov za pičli dolar do cenovno ugodnih hiš, pripravljenih za vselitev. Slikovito mesto Presicce je zadnje, ki se je odločilo za vabljiv podvig. Ljudem, ki bodo pripravljeni kupiti in se vseliti v prazna stanovanja, bodo za to plačali do 30.000 evrov.

italija, Presicce
PROFIMEDIA

Za sodelovanje v projektu morajo prijavitelji kupiti eno od stanovanj v mestu, ki so jih posebej označile mestne oblasti in so bila zgrajena pred letom 1991. Cene hiš se začnejo pri 500 evrih na kvadratni meter, kar pomeni, da je mogoče katero od hiš kupiti tudi za manj kot ponujeno vsoto denarja. Kot navajajo oblasti, bi moralo biti 25.000 evrov dovolj za nakup okrog 50 kvadratnih metrov velikega stanovanja in njegovo morebitno popravilo.

italija, Presicce
PROFIMEDIA

Finance, ki jih je mesto dobilo z združitvijo z manjšo sosednjo skupnostjo, še nekaj časa ne bodo skopnele, zato lahko mesto s projektom nadaljuje več let.

Mesto ima sicer okrog 9.000 prebivalcev, v strogem središču pa jih živi okrog polovica.

Podobno kot ostale poceni nepremičnine v Italiji so tudi te hiše njihovi prvotni lastniki zapustili že pred časom. Poleg cene je vabljiva tudi lokacija, saj mesto leži na jugu Italije v bližini peščenih plaž in turkiznega morja. Mestne oblasti upajo, da bo ponudba vdahnila mestu novo življenje, saj se njegovo prebivalstvo iz leta v leto zmanjšuje. “V središču mesta je mnogo praznih hiš, v katerih želimo videti nove prebivalce,” je za CNN povedal mestni svetnik Alfredo Palese. “Škoda je gledati, kako naše staro mesto, polno zgodovine, čudovite arhitekture in umetnosti počasi postaja prazno,” je dodal.

To ni edina shema, s katero želijo v mesto privabiti nove prebivalce. Med drugim imajo nove poslovne aktivnosti manjši davek, družine z otroki pa prejmejo otroški dodatek.

italija, Presicce
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!