Iz “cone smrti” rešili plezalca: “Skoraj nemogoče je reševati na tej višini”

N1 video 01. Jun 202308:47 1 komentar

Malezijski plezalec je po spletu naključij preživel nesrečo, ki se je zgodila v tako imenovali coni smrti – predelu na gori Mount Everest, kjer lahko temperature padejo do minus 30 stopinj Celzija.

30-letni nepalski šerpa Gelje je minuli mesec, 18. maja, vodil ekspedicijo na 8.849 metrov visok vrh Mount Everesta. Ob vzponu pa je v tako imenovani coni smrti zagledal malezijskega plezalca, ki se je oklepal vrvi in drgetal od ekstremnega mraza. Na tem območju lahko temperature namreč padejo tudi do minus 30 stopinj Celzija.

Gelje je v reševalni akciji, ki je trajala približno šest ur, premraženega plezalca nosil 600 metrov po pobočju navzdol, in sicer do Južnega stebra, kjer se je reševanju pridružil drugi vodnik, šerpa Nima Tahi.

“Plezalca smo zavili v spalno podlogo, ga vlekli po snegu ali pa ga izmenično nosili na hrbtu do tabora,” je povedal Gelje. Iz tabora na 7.162 metrih pa so ga do baznega tabora nato spravili s pomočjo helikopterja.

Šerpa Gelje in šerpa Ngima Tashi, ki sta rešila plezalca.
Šerpa Gelje in šerpa Ngima Tashi, ki sta rešila plezalca. (Foto: Navesh Chitrakar/REUTERS)

“Skoraj nemogoče je rešiti plezalce na tej višini,” je za Reuters povedal predstavnik ministrstva za turizem Bigyan Koirala. “Gre za zelo redko reševalno akcijo.”

Gelje je povedal, da je svojo kitajsko stranko, ki jo je spremljal na ekspediciji, prepričal, da je opustila poskus vzpona na vrh in se spustila z gore, češ da je zanj pomembno, da reši plezalca. “Rešiti eno življenje je pomembnejše od molitve v samostanu,” je dejal Gelje, predani budist.

Nepal je med letošnjo plezalno sezono, ki traja od marca do maja, izdal rekordnih 478 dovoljenj za Everest. Umrlo je najmanj 12 plezalcev – največ v zadnjih osmih letih, pet pa jih še vedno pogrešajo na pobočjih Everesta.

reševalna akcija
Šerpa Gelje/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje