Iz Ukrajine proti Turčiji in Južni Koreji izpluli dve ladji z žitom

Svet 09. Avg 202213:33 > 14:00
Delite:
Ladja iz Ukrajine prevaža žito
Foto: Serhii Smolientsev/REUTERS

Iz Ukrajine sta danes izpluli še dve tovorni ladji z več kot 70 tisoč tonami sončnične moke in koruze. Ena od ladij pluje v Turčijo, druga pa v Južno Korejo.

Iz ukrajinskega pristanišča Črnomorsk sta danes izpluli še dve tovorni ladji z ukrajinskim žitom, kar vzbuja upanje, da se počasi umirja svetovna prehranska kriza, ki jo je povzročil ruski napad na Ukrajino. Ladji po varnem koridorju v Črnem morju prevažata skupno več kot 70.000 ton žita, je ob tem sporočilo ukrajinsko ministrstvo za infrastrukturo.

V Turčijo je z ladjo Rahmi Yaggi namenjeno okoli 5.300 ton sončnične moke, ladja Ocean Lion pa prevaža skoraj 65.000 ton koruze, namenjene v Južno Korejo.

Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija dosegli dogovor o sprostitvi izvoza ukrajinskega žita, je iz Ukrajine izplulo že dvanajst ladij z več kot 380.000 tonami tovora.

Pošiljke veljajo za bistvene za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih zaradi strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Združeni narodi in Turčija pomagajo pri usklajevanju varnosti izvoza in spremljajo pošiljke, da bi se prepričali, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar