Guterres pozval k nemotenemu izvozu ruskega žita in gnojil

Svet 20. Avg 202211:16 > 17:11 3 komentarji
Ladja v Ukrajini
REUTERS/Serhii Smolientsev

Ukrajinske vode sta danes zapustili še dve ladji z žitom, je po poročanju britanskega BBC sporočilo turško obrambno ministrstvo. Ladji Zumrut Ana in MV Ocean S sta natovorjeni s 6.300 tonami sončničnega olja in 25.000 tonami pšenice, so še dodali. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je danes obiskal skupni center za poveljevanje in nadzor v Istanbulu, je opozoril, da morajo ruska gnojila, žito in kmetijski proizvodi neovirano priti do svetovnih trgov, sicer bi lahko že prihodnje leto izbruhnila svetovna prehranska kriza. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je Rusijo obtožil, da uporablja svoje plinovode za izsiljevanje.

Guterres je danes v Istanbulu obiskal center, ki je bil ustanovljen v okviru dogovora med Rusijo, Ukrajino, Turčijo in ZN, namenjen pa je usklajevanju izvoza žita z območja ob Črnem morju.

Sporazum kljub zahodnim sankcijam tudi Rusiji zagotavlja pravico do izvoza kmetijskih proizvodov in gnojil. “Pomembno je, da vse vlade in zasebni sektor sodelujejo pri uvajanju teh izdelkov na trg,” je dejal Guterres.

“To, kar vidimo v Istanbulu in Odesi, je le vidnejši del rešitve. Drugi del tega paketnega dogovora je neoviran dostop ruske hrane in gnojil na svetovne trge, za katere sankcije ne veljajo,” je dejal vodja ZN in dodal, da se kljub temu ruski izvoz gnojil in kmetijskih proizvodov še vedno sooča z “ovirami”.

“Brez gnojil morda leta 2023 ne bo dovolj hrane. Pridobitev več hrane in gnojil iz Ukrajine in Rusije je ključnega pomena za nadaljnjo umiritev blagovnih trgov in znižanje cen za potrošnike,” je še dejal.

Guterres je ta teden odpotoval v Ukrajino, kjer se je v četrtek v mestu Lvov na zahodu države srečal s predsednikoma Ukrajine in Turčije, Volodimirjem Zelenskim in Recepom Tayyipom Erdoganom.

V petek se je nato odpravil v pristaniško mesto Odesa na jugu države, pred današnjim obiskom v centru za poveljevanje in nadzor pa je obiskal ladjo, ki so jo ZN najeli za prevoz ukrajinskega žita in se nahaja južno od Istanbula v Marmarskem morju.

Ladja z imenom Brave Commander je v torek zapustila ukrajinsko pristanišče Pivdenji s 23.000 tonami pšenice, v sredo zvečer pa je prečkala Bosporsko ožino.

Guterres je medtem v četrtek obljubil, da bodo ZN pred zimo poskušali okrepiti izvoz žita iz Ukrajine, ki je ključnega pomena za oskrbo s hrano v številnih afriških državah. V skladu s sporazumom, podpisanim julija, so od 1. avgusta iz ukrajinskih pristanišč Odesa, Črnomorsk in Pivdenji izvozili približno 650.000 ton ukrajinskega žita in kmetijskih proizvodov.

Ladje morajo za potovanje po Črnem morju uporabiti varen koridor, nato pa jih pred dovoljenjem za prečkanje Bosporske ožine pregledajo v centru za poveljevanje in nadzor v Istanbulu.

Izvoz žita iz Ukrajine, ki je ena vodilnih svetovnih proizvajalk in izvoznic nekaterih kmetijskih proizvodov, je bil zaradi ruske invazije več mesecev blokiran, kar je sprožilo strah pred svetovno prehransko krizo.

Zelenski Rusijo obtožuje izsiljevanja s plinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je medtem obtožil Rusijo, da uporablja svoje plinovode za izsiljevanje. Kot primer je navedel napoved ruskega energetskega velikana Gazprom, da bo konec avgusta za tri dni prekinil dobavo plina prek plinovoda Severni tok 1.

“Rusija svoje plinovode uporablja le za ustvarjanje težav v Evropi, ne pa za pomoč s plinom,” je v svojem rednem nočnem video nagovoru dejal ukrajinski predsednik. Prej ko bodo evropske države postale neodvisne od ruske energije, prej bodo mirno preživljale zime, je dodal.

Obregnil se je tudi ob “absurdne izjave” Nemčije, da bi lahko zagnali plinovod Severni tok 2. Visok predstavnik stranke svobodnih demokratov (FDP), koalicijske partnerice v vladi kanclerja Olafa Scholza, je namreč predlagal, da bi bil zastali projekt vzpostavitve ruskega plinovoda Severni tok 2 lahko odgovor na grozečo energetsko krizo. Zaradi tega je bil deležen številnih kritik, tudi s strani članov lastne stranke, saj plinovod po mnenju mnogih velja za orodje Moskve, s katerim bi Nemčija postala še bolj odvisna od Rusije.

Volodimir Zelenski
PROFIMEDIA

Zelenski je v svojem nagovoru omenil tudi jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je v zadnjih dneh v središču pozornosti po večkratnem obstreljevanju njene bližnje okolice, za kar se Moskva in Kijev že ves čas medsebojno obtožujeta.

V petek je ruski predsednik Vladimir Putin pristal na napotitev misije Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) v Zaporožje, k čemur so pozivali številni voditelji, vključno z generalnim sekretarjem ZN Guterresom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje