Ameriška kritika potez Izraela v Gazi: je kršil mednarodno pravo?

Svet 11. Maj 202411:22 2 komentarja
Izraelska vojska (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Izrael je med vojno v Gazi v nekaterih primerih morda uporabil orožje, ki ga je dobavil iz ZDA, in to na način, ki "ni v skladu z njegovimi obveznostmi po mednarodnem humanitarnem pravu (MHP) ali uveljavljenimi najboljšimi praksami", piše v poročilu ameriškega zunanjega ministrstva kongresu. Čeprav gre za očitek nekaterim izraelskim potezam v Gazi, poročilo ne vsebuje dokončne potrditve kršitev.

Ameriško zunanje ministrstvo je spisalo poročilo za kongres, v katerem ugotavlja, da je Izrael morda kršil mednarodno pravo pri uporabi ameriškega orožja v vojaških operacijah v Gazi.

Po mnenju zunanjega ministrstva je “upravičena ocena”, da je bilo to orožje uporabljeno na način, ki “ni v skladu” z izraelskimi obveznostmi. Vendar je dodalo, da ZDA nimajo popolnih informacij in da se pošiljke orožja lahko nadaljujejo.

Gre za jasen očitek nekaterim izraelskim operacijam v Gazi, a brez dokončne potrditve, da so Izraelske obrambne sile (IDF) kršile mednarodno pravo.

Ameriški ultimat

Avtorji poročila, ki ga je naročila Bela hiša, so preučili, kako so Izrael in še šest drugih držav, vpletenih v konflikte, od začetka lanskega leta uporabljali orožje, ki so ga dobavljale ZDA. Po odlogu se je včeraj iztekel rok za oddajo poročila kongresu.

Objava poročila prihaja po tem, ko je ameriški predsednik Joe Biden v sredo v intervjuju za televizijo CNN dejal, da bodo ZDA Izraelu v primeru obsežne vojaške kopenske ofenzive na Rafo prenehale pošiljati bombe in drugo strelivo. “Jasno sem jim dal vedeti, da jim ne bom dobavljal orožja, ki je bilo v preteklosti uporabljeno za spopad z mesti, če gredo v Rafo,” je poudaril.

A izraelski premier Benjamin Netanjahu je odvrnil, da se bo Izrael, če bo treba, boril sam.

Izrael medtem krepi napade na Rafo, od koder je ta teden po navedbah Združenih narodov (ZN) zbežalo 80 tisoč ljudi.

Benjamin Netanjahu
Foto: Abir Sultan Pool via REUTERS

Nedosledni, neučinkoviti

Izrael se je moral v boju proti Hamasu v Gazi soočiti z “izrednim vojaškim izzivom”, je zapisano v poročilu. Ker Hamas “uporablja civilno infrastrukturo v vojaške namene in civiliste kot živi ščit”, pa je – kot piše – pogosto “težko določiti dejstva na terenu na aktivnem vojnem območju”.

Avtorji ocenjujejo, da je vprašanje, ali IDF, ki “ima znanje, izkušnje in orodja za izvajanje najboljših praks za zmanjševanje civilne škode v vojaških operacijah“, te v vseh primerih učinkovito uporablja. Poročilo navaja, da so ZN in humanitarne organizacije izraelska prizadevanja za ublažitev civilne škode označili kot “nedosledna, neučinkovita in neustrezna”. Po podatkih lokalnih oblasti je od začetka vojne v Gazi umrlo že 35 tisoč ljudi.

State Department piše še, da Izrael ni v celoti sodeloval s prizadevanji ZDA, da bi v prvih mesecih spopada “čim bolj povečal” humanitarno pomoč v Gazo, kar pa naj bi se kasneje spremenilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje