Izbruhnil eden najnevarnejših vulkanov, oblasti odprle zaklonišča (VIDEO)

Svet 22. Maj 202311:23

Izbruhnil je mehiški vulkan Popocatepetl. Velja za enega najnevarnejših ognjenikov na svetu, od glavnega mesta Ciudad de Mexico je oddaljen slabih 100 kilometrov, v njegovi bližini pa živi približno 25 milijonov ljudi.

Mehiški vulkan Popocatepetl, ki je od prestolnice Ciudad de Mexico oddaljen slabih 100 kilometrov, je vedno bolj aktiven. Pred dnevi so zaradi padajočega pepela začasno zaustavili dve letališči, v nedeljo pa so oblasti zaradi bruhanja lave stopnjo pripravljenosti dvignile na zadnjo pred obvezno evakuacijo, poroča francoska agencija AFP.

Rumena stopnja pripravljenosti po navedbah mehiškega centra za preprečevanje naravnih nesreč pomeni srednjo do močno dejavnost, aktivirana pa je, ko vulkan intenzivno bruha žareče drobce. Ljudje morajo biti zato v pripravljenosti za morebitno evakuacijo. Na območju v bližini so oblasti že odprle zaklonišča.

Koordinatorka mehiške civilne zaščite Laura Velazquez je dejala, da zvišana stopnja pripravljenosti pomeni tudi “večjo nevarnost bruhanja magme in eksplozij, ki bi lahko sprožile padanje kamnov in skal na širšem območju”.

Mehiški vulkan Popocatepetl bruha lavo
Imelda Medina/REUTERS

Vulkan leži v osrednji Mehiki na meji med zveznimi državami Morelos, Mexico ter Puebla. Glavno mesto slednje je bilo po poročanju AFP v nedeljo zjutraj popolnoma prekrito s sivim pepelom.

Popocatepetl velja za enega najnevarnejših ognjenikov na svetu, saj v 100-kilometrskem premeru od njega živi približno 25 milijonov ljudi. V Mehiki močnega izbruha Popocatepetla sicer niso zabeležili že več kot tisočletje, a so izbruhi od leta 1994, ko je znova postal dejaven, vedno intenzivnejši.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.