Izginil kitajski milijarder: se je zameril Ši Džinpingu?

Svet 17. Feb 202311:07 1 komentar
Fan Bao
Mike Blake/REUTERS

Na Kitajskem je izginil izvršni direktor pomembne investicijske banke Bao Fan, ki velja za eno najbolj znanih imen kitajske tehnološke industrije. Po pisanju tujih medijev naj bi se zameril predsedniku Ši Džinpingu.

Na Kitajskem pogrešajo predsednika in izvršnega direktorja investicijske banke China Renaissance. Milijarder Bao Fan, ki velja za eno najbolj znanih imen kitajske tehnološke industrije, se nahaja neznano kje in ni dosegljiv, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz banke. Vse več je ugibanj, da se je zameril državnemu vodstvu, predvsem predsedniku Ši Džinpingu.

Novico so iz banke sporočili v četrtek, po neuradnih informacijah AFP, ki se sklicuje na kitajske medije, pa je bil Bao takrat nedosegljiv dva dneva. Po objavi informacije so delnice banke izgubile 50 odstotkov, a so v poznejših urah nekoliko okrevale.

52-letni Bao je odigral ključno vlogo pri razvoju več kitajskih internetnih zagonskih podjetij, kar je utrdilo njegov ugled v tehnološki industriji.

Bankirjevo izginotje je spet podžgalo ugibanja, da gre za del obračuna kitajskega predsednika Ši Džipinga z nekaterimi akterji finančne industrije, ki jih sumijo korupcije.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin je na vprašanje o milijarderjevem izginotju odgovoril, da “ni seznanjen z relevantnimi informacijami”. “Lahko pa vam zagotovim, da je Kitajska država z vladavino prava”, je dodal.

Leta 2005 ustanovljena China Renaissance je z leti zrasla v mednarodno finančno institucijo z več kot 700 zaposlenimi. Kot opozarjajo analitiki, pa bi Baovo dolgotrajno izginotje zaradi njegovega velikega vpliva na poslovanje močno zmanjšalo vrednost družbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje